Moravskoslezský kraj opět podpoří složky Integrovaného záchranného systému

24.09.2016 7:34

Moravskoslezský kraj finančně podpoří stavbu vrtulníkového hangáru v Ostravě-Zábřehu, výstavbu Hasičské zbrojnice v Odrách, opravu hasičské zbrojnice ve Spálově i vybudování nového IVC v Jablunkově.

Moravskoslezský kraj opět podpoří složky Integrovaného záchranného systému
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje obdrží nové technické vybavení, další peníze budou rozděleny vybraným obcím pro Jednotky sboru dobrovolných hasičů. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé.

„Všem složkám Integrovaného záchranného systému věnujeme velkou pozornost, což je na první pohled viditelné nejen díky čtyřem novým Integrovaným výjezdovým centrům, které jsme letos otevřeli, ale také na nejmodernějším technickém vybavení a vozovém parku bezpečnostních složek. Pozitivní zpětnou vazbu navíc máme od profesionálních i dobrovolných hasičů, policistů i záchranářů ze všech koutů našeho regionu,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Moravskoslezský kraj usiluje o výstavbu vrtulníkového hangáru pro potřeby složek IZS u areálu HZS MSK v Ostravě-Zábřehu. Kraj dlouhodobě deklaruje, že se bude na výstavbě podílet, přičemž dnes krajští zastupitelé původně zamýšlenou částku na vybudování hangáru navýšili z původních 7, 2 milionů korun na 8, 6 milionu korun.   „Vrtulník je v našem regionu velmi potřebný, zejména v případě přírodních katastrof a mimořádných událostí, poslouží také při dohledu nad silničním provozem, k vyhledávání pohřešovaných osob nebo pátrání po nebezpečných pachatelích. V současnosti je v případě potřeby vrtulník do našeho regionu povoláván z Brna či Prahy,“ říká Josef Babka, 1. náměstek hejtmana MSK

Kraj také podpoří 103 tisíci korun vypracování projektové dokumentace na výstavbu hasičské zbrojnice v Odrách, 300 tisíc korun obdrží městys Spálov na opravu havarijního stavu stávající hasičské zbrojnice, částku ve výši 500 tisíc korun na vypracování projektové dokumentace použije Jablunkov, se kterým kraj uzavřel memorandum o výstavbě nového IVC. „V Jablunkově chceme vybudovat výjezdové centrum, ve kterém by měla zázemí Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje, městská policie a jednotka Sboru dobrovolných hasičů.  Jde o další z řady našich systematických a důležitých kroků, kterými garantujeme bezpečnost obyvatel na celém našem území,“ vysvětluje Josef Babka, 1. náměstek hejtmana MSK.

Krajští zastupitelé dnes schválili darování techniky profesionálním i dobrovolným hasičům. HZS MSK letos obdrží 20 izolačních vzduchových dýchacích přístrojů za 2, 3 miliony korun a 1000 kusů širokospektrálních ochranných filtrů za téměř jeden milion korun, dobrovolným hasičům je určeno 8 sad hydraulického vyprošťovacího zařízení, 10 ochranných štítů a 20 řezačů skel za téměř 4 miliony korun.

Dotace už tradičně dostanou dobrovolní hasiči. Částka ve výši 1,4 milionů korun je určena na výdaje pro zabezpečení akceschopnosti jednotek Sboru dobrovolných hasičů vybraných obcí Moravskoslezského kraj. Peníze poslouží například na opravy požární techniky, její revize i drobnější technické vybavení jednotky. Finance kraj rozdělí mezi 72 obcí napříč regionem.

Dar ve výši 3, 5 milionu korun obdrží Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje na nákup dvou přívěsných vozíků pro dlouhodobé přežití. Využívat je bude především speciální pořádková jednotka a zásahová jednotka. Pořízením vozíků přispěje ke zvýšení akceschopnosti jednotek a jejich možnost dlouhodobějšího plnění úkolů.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…