Moravskoslezský kraj opraví silnice za více než dvě stě milionů korun

16.03.2017 16:20

Vedení Moravskoslezského kraje počítá s tím, že za rekonstrukce, opravy a modernizace silnic II. a III. třídy letos utratí okolo 220 milionů korun. Přes 161 milionů na to dostane od státu ze Státního fondu dopravní infrastruktury a necelých 58 milionů do oprav vloží z krajského rozpočtu. Plán a harmonogram rekonstrukcí silnic dnes (16. 3.) schválili krajští zastupitelé.

Moravskoslezský kraj opraví silnice za více než dvě stě milionů korun
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Počítali jsme s vyšším příspěvkem od státu, proto jsme naplánovali akce za skoro dvojnásobnou sumu. Předpokládám ale, že se nám podaří stavby vysoutěžit levněji, takže nakonec opravíme to, co nutně potřebujeme,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Finance na stavební práce kraj pošle na účet Správy silnic Moravskoslezského kraje (SSMSK), která bude mít opravy také na starosti.

„Správa silnic nechala změřit  890 kilometrů silnic, tedy asi třetinu z 2 735 kilometrů silnic nižších tříd, o které se stará. Ukázalo se, že ve výborné až vyhovující kondici je 678,4 kilometru silnic, nevyhovuje 65 kilometrů a zhruba 145 kilometrů silnic je v havarijním stavu.  Hodnoticími kritérii byla podélná nerovnost, hloubka vyjetých kolejí, hloubka vody v kolejích, struktura a poruchy vozovek. Podle tohoto výsledku jsme pak sestavili plán rekonstrukcí a oprav,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka. Dodal, že mezi významné budou letos patřit například opravy Koblovské ulice v Ostravě nebo průtah obcí v Dolní Lhotě, silnice z Těškovic na Opavsku do bílovecké místní části Výškovice, frekventované Michálkovické ulice v Rychvaldu, silnice v opavském okrese ze Svatoňovic do Těchanovic nebo komunikace na Bruntálsku mezi Mezinou a Razovou a také mezi Čakovou a Krasovem.  

Ředitel SSMSK Tomáš Böhm potvrdil, že v současnosti už probíhají výběrová řízení na dodavatele některých plánovaných staveb. „Pokud nenastanou v tendrech žádné komplikace, zahájíme práce, co nejdříve nám to klimatické podmínky dovolí - pravděpodobně v dubnu,“ uvedl ředitel SSMSK Tomáš Böhm s tím, že mezi prvními se začnou opravovat silnice z Bystřice do Pasek (III/01143) na Frýdecko-Místecku za 10,4 milionu korun, z Těškovic do Výškovic (II/465) na Novojičínsku za 6,2 milionu korun, spojení Hůrka – Jeseník – Mankovice (III/0489 a III/04810) na Novojičínsku za 9,3 milionu korun nebo silnice v části Hrabství (II/4635) obce Skřipov na Opavsku za 6,3 milionu korun.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…