Moravskoslezský kraj pomůže s provozem malých prodejen na venkově

29.08.2022 16:55 | Tisková zpráva

Moravskoslezský kraj se opět zapojil do programu Obchůdek 2021+, který vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Pomůže tak udržet při životě maloobchodní prodejny na venkově. Od 1. září spustí dotační program Podpora provozu venkovských prodejen v Moravskoslezském kraji 2022.

Moravskoslezský kraj pomůže s provozem malých prodejen na venkově
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Zajistit fungující a dostupné služby na venkově je často velký problém. Lidé ve vesnicích, které nemají hospůdku nebo obchod, se nemají kde potkávat. Nemají vlastně šanci se s obcí sžít, cítit se její součástí a mít důvod tam zůstávat. Komunitní život i možnosti zajít si nakoupit nebo třeba k holiči nebo na poštu jsou prostě důležité, proto jsme se zapojili do tohoto programu a malým obchůdkům v našem kraji nabídli dotaci,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Dodal, že dotace je i letos určena pro prodejny nabízející převážně potraviny v malých obcích do tisíce obyvatel, nebo obce do tří tisíc obyvatel, jejichž místní části mají do tisíce obyvatel. Jeden obchod může získat až 130 tisíc korun, což je o 30 tisíc korun více než loni. „Částka je vyšší s ohledem na vývoj cen energií a pohonných hmot a díky tomu, že ministerstvo navýšilo prostředky na celý program z 39 na 52 milionů korun. Budeme tak mít k dispozici místo loňských tří milionů korun čtyři,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

„Potěšilo nás, že provozovatelé malých prodejen měli vloni o program velký zájem. Předložili celkem 56 žádostí o více než 5 milionů korun. Dotačně bylo podpořeno 42 prodejen, které splnily všechny podmínky programu, částkou přesahující 3,6 milionu korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

V letošním ročníku mohou podnikatelské subjekty a obce finanční prostředky využít například na platy zaměstnanců, nájem prodejny nebo skladových prostor, na pořízení drobného neinvestičního majetku, na energie a telekomunikační služby nebo služby spojené s obsluhou bezhotovostních plateb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…