Moravskoslezský kraj žádá stát o další peníze na kotlíkové dotace. Když se nedomluví, zaplatí 100 milionů ze svého

26.02.2016 8:00

Zájem o kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji neutuchá. I když žadatelé už vyčerpali sumu určenou pro první výzvu - zhruba půl miliardy korun -, denně přicházejí na krajský úřad další žádosti o finance na výměnu neekologických kotlů.

Moravskoslezský kraj žádá stát o další peníze na kotlíkové dotace. Když se nedomluví, zaplatí 100 milionů ze svého
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Vedení kraje proto jedná s Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí o navýšení prostředků o 250 milionů korun. Má i vlastní plán pro případ, že by státní orgány alokaci nenavýšily – 100 milionů korun na kotlíky zaplatí ze svého. 

Žádosti o kotlíkovou dotaci mohou občané podávat do 29. dubna. Ke dni 25. 2. zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje zaregistrovali 4219 žádostí, což odpovídá požadované částce 552 471 716 korun.

Pro celou Českou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz. Pro Moravskoslezský kraj je z této částky vyčleněna zhruba miliarda a půl. „Jednáme s Ministerstvem životního prostředí o navýšení částky vyčleněné pro kraj v první výzvě tak, aby zájemci o příspěvek na ekologický kotel nemuseli čekat na vypsání další výzvy. Chceme uspokojit všechny zájemce, jde nám o to, aby už nikdy nikde netopil starý čadící kotel a aby se nám lépe dýchalo,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák s tím, že vedení kraje je proto připraveno i na přechodnou dobu suplovat roli státu v případě, že se s ministerstvem a Státním fondem životního prostředí nedohodne o navýšení alokace o 250 milionů korun.

„Pokud nám vláda garantuje navrácení finančních prostředků, jsme připraveni okamžitě na kotlíky vyčlenit 100 milionů korun z krajského rozpočtu. Můžeme si to dovolit, peníze máme v rezervě, hospodaříme s majetkem dobře, s péčí řádného hospodáře a bez chyb, což už poněkolikáté potvrdilo i ministerstvo financí. Mimochodem jsme jediný kraj v České republice s uděleným mezinárodním ratingem A2 se stabilním výhledem. A poprvé za dobu existence krajů, kdy moravskoslezští zastupitelé schvalovali vyrovnané nebo schodkové rozpočty, by letos mělo do krajské pokladny „přitéct“ více peněz, než Moravskoslezský kraj vydá, sníží se zadluženost kraje,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Zaměstnanci moravskoslezského krajského úřadu intenzivně zpracovávají podané žádosti o kotlíkové dotace, připravují je a průběžně předkládají krajským radním ke schválení. „Jde o obrovský balík peněz, složitou administraci. Ale děláme maximum pro to, aby poslední podaná žádost byla schválena do tří měsíců,“ konstatoval ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…