Muzeum Jantarové stezky otevřela vernisáž výstavy Kapitoly z dějin Jantarové stezky

30.10.2015 12:03

Nové Muzeum Jantarové stezky v prostorách Hradní galerie Slezskoostravského hradu nabídne návštěvníkům pohled na unikátní římské mince, kamenný reliéf nebo jantarový náhrdelník z 15. století. Slavnostního zahájení provozu muzea se ujal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ivan Strachoň, který nad projektem převzal záštitu, a autor výstavy Kapitoly z dějin Jantarové stezky David Majer. Moravskoslezský kraj podpořil vznik muzea dotací ve výši 200 tisíc korun. Výstava bude pro veřejnost otevřena od 30. 10. do konce letošního roku.

Muzeum Jantarové stezky otevřela vernisáž výstavy Kapitoly z dějin Jantarové stezky
Foto: David Majer, autor výstavy
Popisek: Z expozice Jantarové stezky: Loď z Nydamu, Muzeum lodi z Nydamu, Šlesvik (Německo), zámek Gottorf.

„Expozice Muzea Jantarové stezky je umístěna jen několik stovek metrů od nálezu vzácné římské mince z období císaře Trajána. Tento nález je dokladem toho, že toto území bylo již v minulosti významným obchodním centrem na Jantarové stezce. Expozice dále přináší celou řadu zajímavých informace z oboru historie. Otevření Muzea Jantarové stezky je dalším z projektů, kterými se náš kraj snaží zvýšit svou atraktivitu a návštěvnost v rámci turismu,“ řekl Ivan Strachoň, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Jantarová stezka je jednou z nejznámějších a nestarších dálkových komunikací v Evropě. Její hlavní větve vedly od pravěku přibližně v severojižním směru od Baltského a Severního moře do středomořské oblasti a na Balkán. Důležitým komunikačním koridorem na její trase byla již v pravěku Moravská brána a oblast pozdějšího Ostravska. Svou stopu zanechala Jantarová stezka v řadě míst dnešního Moravskoslezského kraje a také město Ostrava vyrostlo na jedné z jejích větví nad brodem přes řeku Ostravici.

Tématem výstavy připravené týmem Muzea Jantarové stezky pod vedením Davida Majera však nejsou jen cesty a obchod. Pojem Jantarová stezka je představen také jako synonymum pro dějiny Střední Evropy. Skutečnost, že si autor všímá více problematiky obchodu, dopravy a obecně cestování, je možno vnímat jako historickou metodu a prostředek vedoucí nejen k rekonstrukci průběhu Jantarové stezky, ale i k interpretaci dějinného obrazu oblastí, které spojovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…