NKÚ: Hospodaření ÚZSVM bylo bez zásadních chyb, dílčí nedostatky úřad ještě v průběhu kontroly odstranil

15.03.2021 9:15

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v letech 2017 až 2019 hospodařil se státním majetkem a penězi. Konkrétně se kontroloři zabývali například tím, jak ÚZSVM vynakládal peníze na správu a údržbu nemovitostí, prodával a pronajímal státní majetek či spravoval pohledávky státu.

NKÚ: Hospodaření ÚZSVM bylo bez zásadních chyb, dílčí nedostatky úřad ještě v průběhu kontroly odstranil
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Ke konci roku 2019 hospodařil ÚZSVM s pozemky a nemovitostmi v hodnotě 10,1 miliardy korun. V letech 2017 až 2019 z jejich prodeje získal téměř tři miliardy korun, z pronájmu pak zhruba 700 milionů korun. NKÚ prověřil vzorek peněz a majetku v hodnotě přibližně 1,2 miliardy korun. Kontrola neodhalila zásadní nedostatky. Méně závažná pochybení pak ÚZSVM odstranil ještě v průběhu kontroly.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

ÚZSVM postupoval při prodeji a pronájmu nemovitostí podle zákona. Peníze spojené se správou nepotřebného majetku vynakládal hospodárně a taktéž podle zákona a v neposlední řadě kontroloři neodhalili závažné nedostatky ani v případě bezúplatných převodů nemovitostí, při kterých ÚZSVM postupoval transparentně a nediskriminačně.

Kontroloři odhalili spíše jen dílčí a méně závažné nedostatky, které se týkaly například uveřejňování smluv, účetnictví, inventarizace nebo oceňování majetku. V praxi tak ÚZSVM například ze zákona do 30 dnů neuveřejnil smlouvu ve výši 1,2 milionu korun v registru smluv, pohledávku v hodnotě dvou milionů korun zaúčtoval s tříletým zpožděním a v neposlední řadě u faktur za necelých 350 tisíc korun nepožadoval důsledně po dodavateli, aby prokázal objem skutečně odvezeného a zlikvidovaného majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…