NKÚ: Přichází nový tip auditu, kromě účetnictví se budou kontrolovat i zprávy o udržitelnosti

10.11.2023 22:03 | Tisková zpráva

V souladu s evropskou legislativou budou od příštího roku velké české firmy kromě klasických účetních závěrek vypracovávat také zprávy o udržitelném rozvoji, tzv. reporting udržitelnosti (ESG). Tyto nefinanční informace se mají týkat zejména otázek životního prostředí, sociálních a zaměstnaneckých záležitostí, respektování lidských práv a boje proti korupci a úplatkařství.

NKÚ: Přichází nový tip auditu, kromě účetnictví se budou kontrolovat i zprávy o udržitelnosti
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

A protože tím, kdo bude tyto zprávy hodnotit jsou auditoři, byl v pořadí již 9. ročník konference interních a externích auditorů věnován právě tomuto tématu. Setkání, které se uskutečnilo ve čtvrtek 9. listopadu 2023 v novém sídle Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze, uspořádal NKÚ již tradičně ve spolupráci s Českým institutem interních auditorů, Komorou auditorů ČR, Radou pro veřejný dohled nad auditem a Ministerstvem financí.

„Firmy už nehledí jen na nejlepší kvalitu a nejnižší cenu. Významnou roli začíná mít to, jak potenciální dodavatel snižuje svou uhlíkovou stopu a zda se do jeho podnikání propsaly zásady sociální odpovědnosti a základní etiky,“ uvedl na konferenci prezident NKÚ Miloslav Kala. Podle některých zdrojů mají ESG faktory vliv už na 80 % všech investičních rozhodnutí: „Tyto faktory jsou prý novou, ovšem nepostradatelnou ingrediencí receptu na úspěch ve výběrových řízeních a tendrech,“ doplnil Kala.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Téma konference označil prezident NKÚ za nanejvýš aktuální i v souvislosti se způsobem výstavby nového sídla úřadu: „Snaha o zelenou a sociálně odpovědnou budovu stála už u samého zrodu našeho nového sídla. Díky využití lodní dopravy se snížila jeho uhlíková stopa o 22 a půl tuny CO2, NKÚ kladl velký důraz především na energetickou úspornost stavby. Pod budovou je 40 geotermálních vrtů, které slouží nejen k topení, ale v létě i k chlazení. Energetický mix doplňuje fotovoltaika. Budova má zelené střechy a samozřejmostí jsou retenční nádrže na dešťovku,“ vyjmenoval prezident NKÚ.

Vrchní ředitel sekce Daně a cla Ministerstva financí Stanislav Kouba na konferenci hovořil o zavádění Směrnice o nefinančním reportování do českého práva. V první fázi budou zprávu o udržitelnosti za účetní období 2024 podávat zejména velké firmy s více než 500 zaměstnanci: „Jedná se o účetní jednotky, které již mají povinnost reportovat nefinanční informace. Velký přínos ale spatřuji v tom, že kdokoliv se k tomu může připojit dobrovolně,“ dodal. Ověřování zpráv o udržitelnosti bude podle Kouby prováděno výhradně auditory. „Směrnice obsahuje rozsáhlé nároky na profesi ověřovatelů – zejména nároky na odbornou přípravu, profesní etiku, nezávislost, nestrannost, důvěrnost či profesní tajemství,“ zdůraznil Stanislav Kouba.

Prezident Českého institutu interních auditorů Tomáš Pivoňka hovořil o roli interního auditu při posuzování nefinanční výkonnosti firmy. „Vzhledem k svému komplexnímu pohledu na firmu by měl interní auditor mít poradní roli při zavádění ESG reportingu, měl by asistovat při stanovení veřejných cílů a radit při zavádění ESG kultury ve firmě. Ve chvíli, kdy už je ESG program zaveden, přichází na řadu klíčová hodnota interního auditu, kterou je objektivní a nezávislé hodnocení ESG rizik, ESG kultury a hodnocení úplnosti, správnosti dat a jejich soulad s legislativou. Interní auditor by měl sloužit i jako podpora externího auditora při ověření zprávy o udržitelném rozvoji,“ dodal Pivoňka.

Standardy pro podávání zpráv o udržitelnosti popsala ve svém vystoupení ředitelka Rady pro veřejný dohled nad auditem Eva Racková. Připomněla, že audity ESG se budou týkat i dopadů na osoby. V rámci těchto sociálních informací se budou např. podrobně zkoumat rozdíly v odměňování žen a mužů. S podrobnostmi spojenými s vykazováním udržitelnosti z pohledu samotného auditora přítomné seznámila předsedkyně podvýboru ESG Komory auditorů ČR Petra Jirková Bočáková.

Prezentace účastníků najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…