NKÚ: Účetnictví MZV ovlivnila významná nesprávnost v hodnotě 724 milionů

19.04.2022 9:39 | Tisková zpráva

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil u Ministerstva zahraničních věcí (MZV) správnost sestavení závěrečného účtu a vedení účetnictví za rok 2020. Kontrola se zaměřila také na správnost údajů, které ministerstvo předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu.

NKÚ: Účetnictví MZV ovlivnila významná nesprávnost v hodnotě 724 milionů
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Kontroloři zjistili v účetnictví MZV nesprávnosti v hodnotě 775 milionů korun. Na spolehlivost účetnictví MZV přitom měla dopad především jedna konkrétní nesprávnost v hodnotě 724 milionů korun. Ta spočívala v neprovedení snížení hodnoty vkladu do nadačního fondu.

MZV vykazovalo podíl na vkladu do nadačního fondu jako svůj dlouhodobý majetek. Nadační fond však v souladu se svým posláním generoval dlouhodobě ztráty z důvodu postupného poskytování prostředků zejména na konkrétní projekty. To mělo MZV promítnout do svého účetnictví a mělo účtovat o snížení hodnoty tohoto aktiva, a to již v předchozích účetních obdobích. MZV však o snížení hodnoty vkladu neúčtovalo, čímž nadhodnotilo výši dlouhodobého majetku o 724 milionů korun.

NKÚ proto vyhodnotil informace na některých účtech ve výkazu rozvaha a ve výkazu zisku a ztráty jako nespolehlivé. Ostatní informace v účetní závěrce však podle kontrolorů podávají věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Kontroloři také zjistili, že o pohledávkách a závazcích zastupitelských úřadů – například velvyslanectví, stálých zastoupení, generálních konzulátů a podobně – nebylo účtováno průběžně. MZV o nich účtovalo pouze jedenkrát na konci účetního období, případně vůbec. V účetní závěrce MZV tak nebyly vykázány závazky zastupitelských úřadů minimálně ve výši 4,7 milionu korun. Jde o systémový nedostatek ve vedení účetnictví MZV.

V závěrečném účtu ani ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu nebyly u MZV zjištěny významné nedostatky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…