NKÚ: V Praze se sešli odborníci na audit životního prostředí

03.11.2018 9:49

V Praze se uskutečnilo 16. jednání řídicího výboru pracovní skupiny pro audit životního prostředí organizace INTOSAI. Tato organizace sdružuje 78 nejvyšších kontrolních institucí z celého světa a v řídicím výboru zasedá 17 z nich včetně Nejvyššího kontrolního úřadu. Na jednání, které NKÚ organizoval, se v Praze sešli například zástupci kontrolních institucí z předsedající Indonésie, Maroka, Brazílie, ale i Kanady, USA, Estonska nebo Evropského účetního dvora.

NKÚ: V Praze se sešli odborníci na audit životního prostředí
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

NKÚ je členem řídicího výboru již pět let a pro pracovní skupinu připravil projekty zaměřené na úspory energií, udržitelnou energii nebo aktuálně k tématu „zelených“ a udržitelných měst.

Celkem se v Praze diskutovalo o 12 projektech zaměřených na kontrolu životního prostředí, které se týkaly například cílů udržitelného rozvoje, klimatických změn, znečištění ovzduší, nakládání s odpadními vodami nebo produkce potravin. Dále se jednalo o vzdělávání kontrolorů a také o tom, že by samy kontrolní instituce měly jít příkladem a být více ekologické.

Pracovní skupina pro audit životního prostředí se současným tématům a výzvám v oblasti životního prostředí věnuje z pohledu kontrolních institucí. Jednotlivé kontrolní úřady mohou v jejím rámci sdílet své zkušenosti a dobrou praxi z kontrol. Zároveň mohou porovnávat efektivitu a zaměření politik, jimiž jednotlivé státy cílí na problémy spojené s životním prostředím. Kontrolní instituce tak mohou tvůrce politik upozornit na to, kam by měli státní prostředky směrovat, a dávají zpětnou vazbu o tom, jestli jsou vynakládány efektivně.

V průběhu jednání otestoval NKÚ automatické překladače, které usnadní komunikaci na mezinárodních jednáních a umožní účastníkům komunikovat v jejich mateřském jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…