NP České Švýcarsko: Rekord na labském náplavu u Dolního Žlebu

22.09.2019 14:15

Botanici letos zaznamenali rekordní množství drobnokvětu pobřežního v Evropsky významné lokalitě Labské údolí. Na štěrkopískovém náplavu na pravém labském břehu pod přívozem v Dolním Žlebu napočítali více než 13 500 jedinců této rostliny.

NP České Švýcarsko: Rekord na labském náplavu u Dolního Žlebu
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

V České republice je drobnokvět pobřežní kriticky ohroženým druhem. Počet lokalit s výskytem tohoto druhu v minulosti výrazně poklesl zejména v důsledku regulačních úprav řek.

„Drobnokvět je závislý především na přirozených změnách proudění vody v řece. Voda musí promývat štěrkopískové náplavy tak, aby se v nich neusazovaly bahnité sedimenty. Český dolní tok Labe je v podstatě posledním místem v Česku, kde se drobnokvět vyskytuje,“ říká Petr Bauer, ředitel odboru ochrany přírody Správy Národního parku České Švýcarsko.

Drobnokvět pobřežní

Drobnokvět pobřežní: V České republice se jedná se o kriticky ohroženou rostlinu, těžiště jejího výskytu leží právě v Evropsky významné lokalitě Labské údolí
(foto - Václav Sojka)

Početnost drobnokvětu pobřežního zjišťovali botanici za pomoci studentů České zemědělské univerzity v Praze koncem srpna tohoto roku, a to v rámci průběžného sledování stavu Evropsky významné lokality Labské údolí, kde jsou štěrkopískové náplavy jedním z hlavních předmětů ochrany přírody. Drobnokvět pobřežní přitom je významným druhem, který indikuje úroveň péče o toto celoevropsky chráněné území. Velikost populace drobnokvětu narůstá od roku 2018, což je pravděpodobně způsobeno delšími periodami s nízkými stavy vody v řece Labi, přičemž rostlina má výrazně větší prostor pro růst a rozmnožování než v předešlých letech.

K ochraně Labského údolí v rámci celoevropské soustavy Natura 2000 došlo na návrh České republiky v roce 2005. Chráněný je zde životní prostor řady druhů živočichů a rostlin, které jsou vázány na labský kaňon, který je nejmohutnějším pískovcovým kaňonem Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…