NP Podyjí: Rozmnožování pstruhů v Dyji podpoří umělé přeshraniční trdliště

14.10.2018 13:32

Jeden den a čtyřicet metrů krychlových štěrku. Tak by se dala shrnout příprava nového přeshraničního trdliště pro pstruhy. V první třetině září ho odborníci vybudovali v centrální části Národních parků Podyjí a Thayatal. Vodohospodáři i zoologové věří, že nové místo pro rozmnožování ryb zlepší jejich podmínky v řece Dyji. Nyní podrobí využívání trdliště ročnímu podrobnému zkoumání.

NP Podyjí: Rozmnožování pstruhů v Dyji podpoří umělé přeshraniční trdliště
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Samotné trdliště vzniklo navezením a rozhrnutím přibližně 40 m3 štěrku. Je 10 m široké, 20 m dlouhé a asi 20 cm hluboké. Vznik umělého trdliště trval pouhý den.

"Rádi bychom podpořili přirozený výtěr pstruhů a tím posílili místní populaci, tak aby do budoucna bylo možné v co největší míře omezit zarybňování řeky Dyje na území národního parku," vysvětluje zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. "Vybudování trdliště vnímáme jako dobrý krok k podpoře biodiverzity v řece Dyji a v neposlední řadě jde o unikátní projekt, díky kterému vzniklo první umělé přeshraniční trdliště," dodává.

Odborníci nyní budou sledovat, jak trdliště využívají různé druhy ryb a nakolik umělá trdliště dokáží zajistit vývoj pstruha potočního. Současně s tím ověří stabilitu umělého trdliště a budou kontrolovat, zda a jak dochází k přesunu materiálu z něho v řece.

Na základě vyhodnocení nasbíraných dat vytvoří koncepci pro zlepšení reprodukčních míst v Dyji mezi Vranovem a Znojmem. Ochránci přírody by také měli díky výzkumu získat další informace pro studii zaměřenou na přírodu neohrožující sportovní rybářství v národním parku.

Vzniklou zprávu budou mít k dispozici zodpovědné správní orgány, rybářské svazy i vědecká obec.

Nové trdliště i následný výzkum je realizován v rámci projektu DYJE2020/THAYA2020 na hraničním úseku Dyje. Umožnila ho spolupráce správců povodí na obou stranách hranice, národních parků, vědeckých pracovišť a Úřadu dolnorakouské vlády. Projekt je kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg V – A Rakousko – Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…