NP Podyjí: Staré znojemské omítky skrývají středomořského brouka

24.08.2017 17:03

Počátkem srpna našel entomolog Robert Stejskal nedaleko centra města několik exemplářů vzácného včelovníka zedního ( Sitaris muralis ) z čeledi majkovitých (Meloidae). Tento středomořský brouk se ve střední Evropě objevuje jen velice sporadicky. V Česku patří na červený seznam ohrožených druhů.

NP Podyjí: Staré znojemské omítky skrývají středomořského brouka
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Zajímavý je i svým způsobem života. „Jako všichni majkovití žije paraziticky. Ke svému vývoji využívá hnízda samotářských včel,“ popsal Stejskal.

Právě v srpnu kladou samičky včelovníka vajíčka přímo do výletových otvorů samotářských včel. Za rok už číhají vylíhnuté larvy na přílet svých hostitelů. „Drobná larvička se zachytí v hustém ochlupení včelky a nepozorována se dostane až do plodové komůrky se včelím vajíčkem. Tam larva nejprve pozře hostitelské vajíčko a poté se živí na zásobách nektaru a pylu,“ upřesnil Stejskal. Postupně projde několika proměnami vzhledu, zakuklí se a za další rok se z ní vylíhne dospělý brouk velký necelé dva centimetry.

Samotářské včely i včelovníci si ke svému životu vybírají přírodní lokality (kolmé hlinité břehy, strže a podobně). Vhodné prostředí ale mohou najít i v lidských sídlech. Lákají je domy s oprýskanou omítkou či staré zvětralé zídky. „Brouk si pro svůj život často vybere jen nepatrnou část zdi nebo stěny s vyhovujícími podmínkami. Na povrchu se pak vyskytuje jen pár dní až týdnů v roce. Po léta tak může unikat pozornosti,“ dodal Stejskal.

V Česku se teplomilný včelovník vyskytuje pouze na Moravě. Na Znojemsku byl kromě Znojma nalezen například v Bítově, Mikulovicích nebo Dyji. Občas se může vyskytovat hromadně, jako třeba na zřícenině Nového Hrádku u Lukova, kde můžete brouka pozorovat právě v těchto dnech.

Centrem rozšíření včelovníka zedního je ale oblast Středomoří. Vhodných míst, kde by mohl u nás žít, stále ubývá. I z důvodu zranitelnosti a krátkodobosti jeho stanovišť je tento brouk zapsán na červeném seznamu ohrožených druhů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…