NP Šumava: Průvodci divočinou 2016

06.06.2016 9:24

Dne 7. června 2016 v 9.00 se spouští rezervační systém na výpravy s průvodci za divočinou Národního parku a CHKO Šumava. Všem zájemcům přejeme příjemné zážitky ze šumavské divočiny.

NP Šumava: Průvodci divočinou 2016
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

ŠUMAVSKÁ DIVOČINA = 100% ZÁŽITEK!

Podmínky rezervace pro účastníky zůstávají stejné jako v předchozích letech, na 1 registraci si mohu vzít pouze 1 místo v daný termín. Zajištěný termín mám teprve po potvrzení zprávy, kterou automaticky dostanu na e-mail, který jsem uvedl při registraci (POZOR: Pečlivě vpisovat vlastní e-mailovou adresu!) Závazný je termín po uhrazení poplatku za průvodce do 7 dnů po registraci! Více informací v patřičném odkazu.

Děkujeme za přízeň a těšíme se s Vámi na shledanou v šumavské divočině!

Kdo jsou anebo co jsou „Průvodci divočinou"?

Jedná se o návštěvu nejrozsáhlejších území v Národním parku Šumava, které dodnes zůstaly domovem velkých zvířat, která odjinud byla lidskou civilizací již vytlačena. Vyskytuje se zde volně rys, tetřev, jelení zvěř, tetřívek a mnoho dalších vzácných živočichů a samozřejmě i rostlin. Aby na Šumavě zůstala i pro příští generace zachována, tak je nutné ponechat co nejrozsáhlejších území bez ovlivňování člověka. V národním parku jsou za tímto účelem vymezeny I. zóny, kde je vstup omezen jen na řídkou síť značených stezek anebo se zde trasy vůbec nevyskytují. (Celkem tvoří pouze 13% území národního parku přísně chráněné I. zóny.) Při „výpravách za divočinou" má možnost nahlédnout do šumavského domova divokých zvířat z pochopitelných důvodů pouze omezený počet lidí.

Pro realizaci doprovodů za šumavskou divočinou je nutné získat výjimku ze základních ochranných předpisů, která ovšem přesně stanovuje podmínky vstupu, včetně termínů, průběhu tras a počtu osob ve skupině. Z těchto důvodů je kapacita doprovodů omezená, konají se za každého počasí a jsou fyzicky i značně náročné.

V roce 2016 byl připraven vycházkový kalendář poznávacích doprovodů s průvodcem do 12 oblastí Národního parku Šumava po celkem 17 rozličných trasách. Navíc se můžete zúčastnit 6 dvoudenních výprav za poznáním dvou národních parků! V CHKO je připraveno 10 různých tras do 9 přírodně cenných a za návštěvu s průvodcem stojících oblastí.

Všichni Průvodci divočinou jsou místní lidé vyškoleni jako „Průvodci krajinou a přírodou Šumavy", kteří absolvovali kurz pořádaný Správou NP a CHKO Šumava ve spolupráci s Akademií věd v Českých Budějovicích. Celkem proběhla tři jednoroční kola školení a to v letech 2006 - 2010. Z nich se doposud „průvodcem divočinou" stalo čtrnáct osob, které žijí v různých částech Šumavy. Vzhledem k rozloze Šumavy je vždy snaha, aby průvodcem byl vždy místní vyškolený odborník. 

Kalendář termínů 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…