NPÚ: Archeologové středověku se setkali ve Valticích, tématem byly přehlížené památky

29.09.2018 9:45

Archeologové z České republiky, Slovenska a dalších zemí se v týdnu od 17. do 21. září 2018 sešli na zámku ve Valticích na tradiční konferenci, známé jako Archaeologia historica.

NPÚ: Archeologové středověku se setkali ve Valticích, tématem byly přehlížené památky
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Již 50. jubilejní ročník této rok od roku větší akce, věnované především archeologii středověku, pořádal Národní památkový ústav spolu s Masarykovou univerzitou a Pamiatkovým úradom SR, záštitu poskytl Jihomoravský kraj. České a slovenské památkové a vědecké instituce díky pravidelnému setkávání navazují na společné tradice a rozvíjejí spolupráci nejen na poli archeologie.

Letošní 50. ročník konference, jehož nosným tématem byla Archeologie přehlížených a interpretace problematických památek, zahrnoval 4 jednací dny, během nichž zaznělo 83 příspěvků v pěti sekcích – Montanistika, hutnictví a další výrobní odvětví; Sídlištní struktura; Komunikační infrastruktura a členění krajiny; Vodní hospodářství a vodní výrobní zařízení; Místa střetů a celkový pestrý obraz současné středověké archeologie doplňovala sekce Varia.

Bylo prezentováno 41 posterů, blízkých tématu konference, nechyběla ani diskuse o minulosti a budoucnosti akce. Celkový počet účastníků odborného setkání dosahoval téměř dvou set. Důležité byly navíc i diskuse v kuloárech; k celkové skvělé atmosféře napomáhala přátelská atmosféra a krásné prostředí valtického zámku. Zprávu o akci přinesla i Česká televize. Nejvýznamnější příspěvky z konference budou vydány v dalším svazku časopisu Archaeologia historica v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…