NPÚ: Filmové kostýmy na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci

15.05.2018 18:04

Kostýmy z historického filmu „Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře“ doplní komnaty Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec.

NPÚ: Filmové kostýmy na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci
Foto: NPÚ
Popisek: Kostým z historického televizního filmu ČT „Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře“

Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec využil zvláštní příležitosti a představí v interiérech I. okruhu kostýmy z historického televizního filmu České televize, režiséra Zdeňka Jiráska „Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře“.

Kostýmy jsou vystaveny v reprezentativních, tzv. Zelených pokojích Adamova stavení, a to ne bez dalšího důvodu. Zelené pokoje představují návštěvníkům období konce 16. a začátku 17. století, tedy epochu, během níž převzal správu jindřichohradeckého panství mocného rodu pánů z Hradce právě Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka.

Tento význačný český šlechtic, nejvyšší kancléř Českého království a „vladař domu Hradeckého“, byl jedním z hlavních, ne však dobrovolných účastníků II. pražské defenestrace, která se odehrála dne 23. května roku 1618. V letošním roce se tak připomíná významné 400leté jubileum. Defenestraci připomíná také v Zelených pokojích vystavený obraz, který nechal Vilém Slavata vymalovat poté, co defenestraci společně se svými druhy Jaroslavem Bořitou z Martinic a Filipem Fabriciem šťastně přežil.

Přijďte si tuto mimořádnou historickou událost, jíž započalo České stavovské povstání a především pak jeden z nejhrozivějších a nejničivějších konfliktů v dějinách Evropy Třicetiletá válka, připomenout návštěvou trasy A – Adamova stavení.

Otevírací dobu I. zámeckého okruhu, trasy A, uvádíme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…