NPÚ: Filmové kostýmy na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci

15.05.2018 18:04

Kostýmy z historického filmu „Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře“ doplní komnaty Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec.

NPÚ: Filmové kostýmy na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci
Foto: NPÚ
Popisek: Kostým z historického televizního filmu ČT „Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře“

Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec využil zvláštní příležitosti a představí v interiérech I. okruhu kostýmy z historického televizního filmu České televize, režiséra Zdeňka Jiráska „Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře“.

Kostýmy jsou vystaveny v reprezentativních, tzv. Zelených pokojích Adamova stavení, a to ne bez dalšího důvodu. Zelené pokoje představují návštěvníkům období konce 16. a začátku 17. století, tedy epochu, během níž převzal správu jindřichohradeckého panství mocného rodu pánů z Hradce právě Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka.

Tento význačný český šlechtic, nejvyšší kancléř Českého království a „vladař domu Hradeckého“, byl jedním z hlavních, ne však dobrovolných účastníků II. pražské defenestrace, která se odehrála dne 23. května roku 1618. V letošním roce se tak připomíná významné 400leté jubileum. Defenestraci připomíná také v Zelených pokojích vystavený obraz, který nechal Vilém Slavata vymalovat poté, co defenestraci společně se svými druhy Jaroslavem Bořitou z Martinic a Filipem Fabriciem šťastně přežil.

Přijďte si tuto mimořádnou historickou událost, jíž započalo České stavovské povstání a především pak jeden z nejhrozivějších a nejničivějších konfliktů v dějinách Evropy Třicetiletá válka, připomenout návštěvou trasy A – Adamova stavení.

Otevírací dobu I. zámeckého okruhu, trasy A, uvádíme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.