NPÚ: Kardinál Duka bude na Konopišti sloužit zádušní mši v den stého výročí sarajevského atentátu

24.06.2014 10:11

Zádušní mši za následníka trůnu arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este, jeho manželku Žofii z Hohenbergu a za oběti velké války bude v den stého výročí sarajevského atentátu, 28. června 2014, na Konopišti celebrovat kardinál Dominik Duka. Začne v 18 hodin na nádvoří zámku za účasti ministra kultury Daniela Hermana, rakouského velvyslance Ferdinanda Trauttmansdorffa a generální ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové. Státní zámek Konopiště vzpomíná i večerními prohlídkami, přednáškami a slavnostmi.

NPÚ: Kardinál Duka bude na Konopišti sloužit zádušní mši v den stého výročí sarajevského atentátu
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Zádušní mši budou spolu s kardinálem Dukou celebrovat Mons. Michael Josef Pojezdný, opat Strahovského kláštera, Dr. Vojtěch Eliáš a Mgr. Gustaw Sikora z vikariátu Benešov. Mše, původně naplánovaná v zámecké kapli, se kvůli velkému zájmu uskuteční pod širým nebem na nádvoří zámku – a bude otevřena všem, kteří se jí budou chtít účastnit. „Zádušní mši za arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželku Žofii z Hohenbergu slouží na Konopišti už řadu let; uspořádání této duchovní akce se vlastně už stalo tradicí a celebrování mše nejvyšším hodnostářem katolické církve v České republice, kardinálem Dukou, její význam výrazně podtrhne. Zavraždění arcivévody a události, které následovaly, si v těchto dnech připomíná celá země a těší mě, že právě Konopiště, zámek ve správě Národního památkového ústavu, bude místem, kde duchovní připomenutí výročí za přítomnosti těch nejpovolanějších proběhne“, říká Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Tato večerní akce bude nejduchovnější z řady připomínek stého výročí atentátu na rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este, dědice Rakousko-Uherského trůnu, a jeho ženu Žofii, vévodkyni z Hohenbergu, které státní zámek Konopiště letos připravil.  

Konopiště, které bylo hlavním a posledním sídlem rakouského arcivévody a jeho choti Žofie, má ve svých sbírkách osobní věci arcivévody a jeho rodiny a předměty spojené přímo se sarajevským atentátem. Návštěvníci je mohou vidět při prohlídce 3. prohlídkového okruhu Soukromé pokoje rodiny Františka Ferdinanda d´Este a od 1. dubna do 31. října 2014 také na výstavě Spojeni v životě i ve smrti. Výstava pomocí fotografií, citací z osobních dopisů i vzpomínek svědků zpracovává dojemný životní příběh arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a jeho manželky vévodkyně Žofie, rozené Chotkové – věnuje pozornost v prvé řadě mimořádnému vztahu manželů k sobě navzájem i k jejich dětem. Velice působivé je vystavení posmrtných masek obou manželů společně s kulkou, která způsobila Žofiinu smrt. Atentát, spáchaný v Sarajevu 28. června 1914 byl záminkou pro vyhlášení 1. světové války o měsíc později. 

František Ferdinand a Žofie se seznámili na tanečním večírku ve Vídni v roce 1885, jejich vztah se však začal vyvíjet až o deset let později.  Kvůli nerovnému původu však narazil na řadu překážek. Od budoucího panovníka – jímž byl František Ferdinand prohlášen v roce 1896 - se očekávalo, že bude mít na zřeteli především zájem dynastie a bude ctít rodinné zákony, k nimž manželství s pouhou dvorní dámou nepatřilo; jejich zasnoubení v roce 1899 bylo proto tajné a až po něm se podařilo přimět císaře Františka Josefa I. k souhlasu se sňatkem – ovšem jen s podmínkou, že sňatek bude prohlášen za morganatický, nerovnorodý.  Za podpory Františkovy nevlastní matky Marie Terezie se svatba v roce 1900 uskutečnila na zámku v Zákupech, V roce 1901 se páru narodila dcera Žofie, hned v roce 1902 syn Maxmilián a v 1904 Ernest.  K dětem měl František Ferdinand vztah příkladný – podle svědectví pamětníka začínal i končil den mezi svými dětmi v jejich pokojích.

Více o rodině Františka Ferdinanda d´Este napoví – a atmosféru přiblíží – večerní prohlídky, jejichž tématem jsou vášně, záliby a šťastný rodinný život Františka Ferdinanda na zámku Konopiště (9. a 23. července, 6. a 20. Srpna, 3. a 17. září) či Letní slavnost na zámeckém nádvoří, které provoní nejoblíbenější pochoutka pana arcivévody – ovocné knedlíky (2. srpna). Vážnější zájem o tehdejší události a dějiny uspokojí přednášky konané každý poslední čtvrtek v měsíci v cyklu Konec dlouhého století – sté výročí atentátu v Sarajevu. Jejich tématy jsou Císař František Josef I. a jeho doba, Hrabě Karel Chotek a jeho rodina, Salonní vozy Františka Ferdinanda, Sarajevský atentát a Gavrilo Princip, Zámek Konopiště za pana arcivévody, Hrabě Fr. Harrach a L. Lojka – šlechtic a jeho řidič, Spojeni svazkem manželským, spojeni stejným osudem.

Sezonu zámku Konopiště ukončí 2. listopadu Svatohubertský koncert v zámecké kapli, poslední připomínkou významného dějinného mezníku však bude Vzpomínkový večer na osobnost zámeckého pána při příležitosti 151. Výročí narození Františka Ferdinanda d´Este 18. prosince letošního roku.

K připomenutí výročí sarajevského atentátu se připojují také další objekty ve správě NPÚ, jejichž historie je spjata s následníkem trůnu a jeho rodem, případně s rodinou jeho manželky Žofie, rozené hraběnky Chotkové z Chotkova a Vojnína. Zámek Zákupy, patřící mezi hrstku původně habsburských objektů na území dnešní České republiky, byl v červenci 1900 svědkem svatby následníka trůnu s Žofií Chotkovou. K výročí pracovníci zámku zpřístupní nové prostory připomínající členy habsburského rodu, kteří zde pobývali – posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého, císaře Františka Josefa I. a korunního prince Rudolfa. Lahůdkou bude Výstava jiřin, nejoblíbenějších květin císaře Ferdinanda Dobrotivého, o víkendu 13. – 14. září.

Zámek ve Velkém Březně nedaleko Ústí nad Labem se bude důkladněji věnovat Žofii Chotkové, která zde vyrůstala. Připravují zde dvě výstavy: Žofie Chotková a Velké Březno – zaměřenou na její život na tomto místě a Velké Březno ve Velké válce, 1914–1918, věnovanou nejen životu hraběcí rodiny Chotků za války, ale také osudům velkobřezenských vojáků padlých za první světové války. Velká válka se pak promítne také do scénáře několika nočních prohlídek a stane se tématem podzimního Hraběcího mlsání, tedy speciálních gurmánských prohlídek zámku.

S rodem Chotků je spojen také zámek Veltrusy, jejich barokní letní sídlo s přírodně krajinářským parkem s daňčí oborou, alejemi, sochami, pavilony, ovocnými sady i poli.  V sobotu 9. Srpna sem přilákají návštěvníky Dožínky hraběte Chotka, jejichž součástí budou dílničky, pečení placek, sečení, mlácení, mletí obilí, divadlo a hudba, a představení malých pivovarů.

Další významné osobnosti roku 1914 věnuje pozornost zámek Buchlovice, který v prvních dvou desetiletích 20. století zažíval nejvýznamnější období své dlouhé historie. V této době sem za tehdejším majitelem, elitním diplomatem a ministrem zahraničních věcí habsburské říše, hrabětem Leopoldem Berchtoldem, dojížděly klíčové osobnosti evropské politiky. V Buchlovicích tohoto muže, jednoho z autorů diplomatického ultimáta Srbsku, které vedlo k rozpoutání světové války, připomene zajímavá výstava Leopold Berchtold a 1. světová válka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…