NPÚ: O vánočních svátcích můžete navštívit vánočně vyzdobenou památku

24.12.2017 22:41

Podle tradice by se 25. a 26. prosince měly navštěvovat rodiny, příbuzní a známí, vyměňovat si dárky a přát si mnoho úspěchů a zdaru. Připomeňte si i další tradice společně s vašimi blízkými na objektech Národního památkového ústavu. Připraveny jsou speciální vánoční prohlídky, koncerty a mše, svatoštěpánská koleda i vánoční obyčeje.

NPÚ:  O vánočních svátcích můžete navštívit vánočně vyzdobenou památku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Na Boží hod jsou v Lysicích přichystány prohlídky vánočně vyzdobených komnat, ve kterých vám průvodci povypráví o prožívání vánoc na zámku. Na první dva svátky vánoční si návštěvníci mohou také prohlédnout tematicky zkrášlené interiéry v Hradci nad Moravicí a zároveň zde zhlédnout výstavou půvabné zuberské vyšívané krajky. Ještě před vánocemi začíná výstava betlémů v kapli zámku Vizovice, kterou bude možné navštívit až do konce roku. Letos se v ní představí celkem šest betlémů z 19., 20. a 21. století. Vedle „domácího“ betléma darovaného zámku rodinou Karla Jančíka z Vizovic, na který se chodí návštěvníci do zámecké kaple dívat každé vánoce, bude k vidění dalších pět betlémů ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Na druhý svátek vánoční bude na nádvoří kladrubského kláštera k vidění oživený betlém. Známé české i světové vánoční melodie zazní v tento den na zámku v Sychrově v podání sopranistky Karolíny Žmolíkové a za doprovodu klavíru a trubky.

Druhý svátek vánoční je také dnem sv. Štěpána. Kdo to sv. Štěpán vlastně byl? Připomenout tohoto křesťanského mučedníka vám může třeba Mše svatá svátku sv. Štěpána opět v klášteře Kladruby. Pro většinu z nás je ale tento svátek spojen spíše s koledou. Na ni se můžete vydat třeba do ratibořického Babiččina údolí, kde na vás čeká zpívání koled v přívětivém prostředí Rudrova mlýna, nefalšovaní malí koledníci, kteří přijdou s betlémem při Hře na Jesličky (podle tradice totiž chodívali koledníci na Svatého Štěpána s malým Betlémem uspořádaným ve skříňce, nebo s velikou hvězdou na hůlce koledovat od domu k domu), na programu jsou také lidové vánoční zvyky. Na Štěpána otevře své brány již tradičně i hrad Buchlov, kde bude přichystaný živý betlém, zpívání koled, domácí zabíjačka, výstava betlémů a další radovánky.

V úterý 26. prosince začíná řada akcí, které budou probíhat i během dalších dnů až do silvestra. Mezi ně patří například prohlídky historickými sály Arcibiskupského zámku v Kroměříži nebo slavnostně vyzdobeným Bouzovem. Tam bude kromě zpívání koled připravena pro děti i dospělé tradiční vánoční dílna i něco na zahřátí.

Na většinu vánočních akcí je nutná rezervace, proto s přihlašováním příliš neotálejte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…