NPÚ: Obnova souboru drobných sakrálních památek na Opavsku a Krnovsku soutěží o cenu Patrimonium pro futuro

03.09.2014 8:05

Kaple a boží muka v obcích Brumovice, Krásné Pole, Melč, Nové Těchanovice, Radkov-Dubová a Úvalno, které byly díky aktivitě sdružení o. s. Za Opavu obnoveny a zachráněny před zkázou, se budou za Moravskoslezský kraj ucházet v kategorii záchrana a obnova památky o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.

NPÚ: Obnova souboru drobných sakrálních památek na Opavsku a Krnovsku soutěží o cenu Patrimonium pro futuro
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Drobné sakrální objekty (kaple, boží muka, kříže apod.) představují skupinu opomíjených památek, jejichž značná část se zvláště v prostředí Sudet dostala tím, že se neudržovaly nebo byly dokonce záměrně ničeny, na pokraj zkázy. Také na prahu 21. století zůstává mnoho z nich ve velmi špatném stavu. Kromě obecně malého zájmu o sakrální objekty v oblastech, z nichž bylo po roce 1945 vysídleno původní obyvatelstvo, k tomu přispívají také nevyjasněné vlastnické vztahy, fakt, že dnes stojí na odlehlých místech apod. Jde přitom o působivé doklady lidové zbožnosti a stavitelství, které jsou neoddělitelnou součástí charakteru krajiny a vesnických sídel v českých zemích. Převážně mají votivní charakter, některé jsou však spojeny s historickými událostmi širšího či jen místního významu, a proto zaujímaly důležité místo v kolektivní paměti vesnických komunit.

Předmětem nominace na cenu Patrimonium pro futuro za Moravskoslezský kraj v kategorii záchrana a obnova památky je proto obnova souboru drobných sakrálních památek na Opavsku a Krnovsku, realizovaná členy sdružení o. s. Za Opavu. Rekonstruované objekty, kaple a boží muka v obcích Brumovice, Krásné Pole, Melč, Nové Těchanovice, Radkov-Dubová a Úvalno jsou ve vlastnictví různých subjektů (převážně obcí). Potřebné finanční prostředky byly získány z různých dotačních titulů, grantů a darů (ministerstvo kultury, Nadace VIA, obce i soukromé osoby), nepřehlédnutelné jsou rovněž čas a úsilí, které do přípravy a realizace obnovy těchto památek investují členové sdružení. Nominace kaplí a božích muk obnovených členy o. s. Za Opavu má nejen upozornit na problematiku ochrany těchto drobných staveb, ale především jde o ocenění výjimečného příkladu dobrovolné práce v oblasti památkové péče, jejímž výsledkem je nejen záchrana konkrétních kulturních památek, ale zejména osvěta a kultivace postoje veřejnosti k těmto hodnotám.

Záchrana drobných památek sakrální povahy je jednou z důležitých aktivit o. s. Za Opavu založeného v roce 2007. Členové sdružení aktivně vyhledávají ohrožené objekty tohoto druhu, iniciují jejich obnovu, zajišťují finance (granty, dotace, dary), vlastními silami realizují opravu za použití tradičních technologií, informují o akci a historii těchto staveb a jejich významu v životě místních komunit. Jde ovšem pouze o jednu z mnoha aktivit sdružení, které se aktivně angažuje ve veřejné diskusi k ochraně kulturního dědictví a památkového fondu, pořádá výstavy, přednášky, happeningy, workshopy, konference, edukační programy atd. Zaměření na problematiku památkové péče přitom sdružení doplňuje také zájmem o další kulturní a ekologická témata. Informace o činnosti sdružení a jeho cílech, realizovaných i připravovaných projektech a dalších aktivitách jsou dostupné na www.zaopavu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…