NPÚ: Opočno se svou památkovou zónou porazilo Hradec Králové a postupuje do celostátního kola

01.02.2021 8:24

Ministerstvo kultury ČR vyhlašuje již od roku 1994 soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Krajským vítězem za rok 2020 se v Královéhradeckém kraji stalo Opočno se svojí památkovou zónou. Postupuje proto do celostátního kola a bude soutěžit o titul Historické město roku.

NPÚ: Opočno se svou památkovou zónou porazilo Hradec Králové a postupuje do celostátního kola
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Hodnotící odborná komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska hodnotila celkem tři přihlášky, dvě z nich podalo Statutární město Hradec Králové, třetí město Opočno.

Odborná komise se zodpovědně se všemi přihláškami seznámila a jejich obsah ověřovala částečně i na místě. Vítěze určil nejvyšší bodový součet všech hodnocených kritérií, řekl Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově.

Jako krajský vítěz bylo komisí vyhodnoceno město Opočno s přihláškou za památkovou zónu. Druhá v pořadí skončila přihláška Hradce Králové za památkovou zónu a třetí za památkovou rezervaci Hradec Králové. Bodový rozdíl v hodnocení všech tří přihlášených byl relativně malý. Každé z hodnocených území prokázalo vysoké památkové hodnoty a velkou pozornost, která je péči o ně ze strany měst věnována. Město Opočno se soutěže o titul Historické město roku přihlásilo poprvé. Hodnotící komise neměla lehkou práci, protože všechny tři přihlášky reprezentují dobře spravovaná památkově chráněná území, ve kterých města a vlastníci budov udělali obrovský kus práce na jejich zvelebení.

Město Opočno hodnotící komisi zaujalo systematičností, s jakou své historické centrum obnovuje a kvalitou, jakou od oprav a úprav vyžaduje. Je to na první pohled znát na stavu veřejných prostranství, jimž už téměř všude vládnou přírodní materiály a opečovávaná zeleň. Komise rovněž ocenila to, že se město Opočno ve více případech rozhodlo pořídit do svého vlastnictví ohroženou historickou budovu v památkové zóně, postarat se o ni a využít ji pro rozšíření kulturní nabídky města pro své obyvatele i jeho návštěvníky. Výbornou práci města Opočna v území jeho památkové zóny dokládá i fakt, že zde za sledované období vzrostl počet obyvatel, což není v historických centrech měst, která jsou i vyhledávanými turistickými cíli, běžný jev. Věřím proto, že Opočno uspěje i v celostátním kole a přeji mu další úspěch, doplnil Jiří Balský.

Vítězové krajských kol obdrží z programu regenerace 100 000 Kč a pamětní list. Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku, hlavní cenu 1 000 000 Kč, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců. Slavnostní vyhlášení cen proběhne 20. dubna 2021 v Národním muzeu, tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón byl ustaven vládním usnesením z března 1992 jako nástroj záchrany a rozvoje historických jader měst a obcí. Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS-ČMS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …