NPÚ: Role kastelána zámku Hluboká nad Vltavou se ujal ředitel lesnického muzea

05.02.2018 21:00

Kastelánem zámku Hluboká nad Vltavou se od Nového roku stal Martin Slaba. Pomyslné žezlo mu předal Miroslav Pavlíček, který zámek spravoval posledních 15 let a nyní odchází do důchodu.

NPÚ: Role kastelána zámku Hluboká nad Vltavou se ujal ředitel lesnického muzea
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Oba kasteláni pracovali dlouhá léta nedaleko od sebe. Martin Slaba byl od roku 2005 ředitelem jihočeské pobočky Národního zemědělského muzea – Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada, který se nachází rovněž v Hluboké nad Vltavou. Mimo to je spojuje zájem o památky a láska k ornitologii.

Miroslav Pavlíček začal na zámku v Hluboké pracovat jako kastelán v roce 2003. Tehdy měl s touto pozicí již bohaté zkušenosti – vyzkoušel si ji na zámcích Blatná a Červená Lhota. Během jeho působení na Hluboké se podařilo rozšířit návštěvnickou nabídku o další dva prohlídkové okruhy, konkrétně Soukromé apartmány a nejnověji Hostinské pokoje, které se návštěvníkům otevřely vloni v říjnu. Zpřístupněna byla i zámecká věž, která se těší velkému zájmu veřejnosti. V roce 2007 zahájil zámek Hluboká projekt tzv. nekonečné sezóny, kdy má památka otevřeno i během zimních měsíců a nabízí zimní prohlídkovou trasu ve vytápěných prostorách zámku. I přes náročný provoz byla na Hluboké v letech 2001–2007 provedena kompletní obnova fasády zámku a celá řada dílčích oprav a restaurátorských zásahů.

Martin Slaba chce na aktivitu bývalého kastelána navázat. Na Hluboké by rád pořádal více akcí a zvýšil jejich rozmanitost, chtěl by se zaměřit také na aktivity pro děti. Jeho cílem je rovněž přilákat návštěvníky z blízkého okolí. Přál by si, aby byl zámek atraktivní i pro ty, kteří ho dobře znají. V budoucnu Martina Slabu čeká též obnova zimní zahrady zámku.

Martin Slaba se narodil v Benešově u Prahy, v roce 2003 absolvoval magisterské studium v oboru Historie – Angličtina na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, posléze pracoval několik let jako archivář ve Státním okresním archivu v Benešově. Průvodcovskou praxi na památkovém objektu si vyzkoušel na státním hradě Rabí v roce 2001. Absolvoval kurzy muzejního výstavnictví, projektového managementu a manažerských dovedností v kultuře, foundraisingu pro kulturní objekty a public relations v praxi kulturních objektů. Dlouhodobě se věnuje také publikační činnosti. Vyšlo mu množství článků a studií, účastnil se rovněž tvorby řady výstavních katalogů. Podílel se na monografiích Poslední ráj Adolfa Schwarzenberga (2014), Encyklopedie strojů a nářadí. Lesnictví, myslivost a rybářství (2011) nebo Českoslovenští legionáři z okresu Benešov (2001).

V rámci správy zámku Ohrada získal bohaté zkušenosti s postupy při nakládání s historickým objektem, který je národní kulturní památkou. Vedle práce ředitele muzea však pracoval rovněž jako kurátor sbírek. Na zámku uskutečnil výstavu Šumava – tajemství, nostalgie, příběhy, za kterou získal v roce 2007 třetí místo v soutěži Gloria Musaealis vyhlašovanou Asociací muzeí a galerií ve spolupráci s Ministerstvem kultury v kategorii Muzejní výstava roku.

Jak je vidět, zámek Hluboká nad Vltavou získal všestranného a zkušeného kastelána. Návštěvníci proto jistě nebudou ochuzeni o další pestrá a plodná léta zámku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…