NPÚ: Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů na Krásném Dvoře

14.04.2018 8:26

Od 7. dubna do 15. července tohoto roku se koná ve Velkém sále zámku Krásný Dvůr výstava nazvaná Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů.

NPÚ: Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů na Krásném Dvoře
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Putovní výstava se zabývá problematikou národní příslušnosti osobností šlechtických rodů v Československu, a jejich zapojením se do nacistického hnutí. Současně sleduje osudy historických sídel patřících těmto rodům ve 20. století a cestu mobiliáře převzatého z nich po konfiskaci do různých institucí. Výstavu připravil kolektiv Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky v rámci projektu „Hledání provenience movitých kulturních statků zestátněných v roce 1945 občanům německé národnosti v severočeském regionu“ realizovaného v programu Ministerstva kultury ČR NAKI II (Národní a kulturní identita).

Výstava je zaměřena na severní Čechy, tedy dnešní Ústecký a Liberecký kraj. V centru výstavy stojí šest osobností z rodu Aehrenthalů, Czerninů, Clary-Aldringenů, Kinských a Waldsteinů, které se v období před druhou světovou válkou přihlásily k německé národnosti. Texty medailonů ukazují, že jejich pohnutky byly různé. Panely pak podrobně sledují osudy celkem dvanácti sídel, které před druhou světovou válkou těmto osobnostem patřily. Po konfiskaci bylo rozhodnuto o jejich novém využití, které se zpravidla zásadně na podobě sídla podepsalo a často vedlo k devastaci či úplnému zániku.

Jedním ze sledovaných šlechticů je i Eugen Alfons Czernin a jeho zámky Krásný Dvůr, Petrohrad a Mašťov. Eugen Alfons Czernin se ve 30. letech hlásil k české národnosti, v roce 1938 se přihlásil k národnosti německé, jelikož se snažil udržet i svůj majetek v sudetské župě. Německé úřady jej ale vyšetřovaly s podezřením na přílišné sympatie k Čechům a zámek v Krásném Dvoře získal jako letní sídlo říšský ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop. Roku 1945 Eugen Alfons marně žádal o navrácení českého občanství. Nakonec zemi opustil a jeho statky byly na základě prezidentského dekretu zabaveny. Panel, který se věnuje Krásnému Dvoru, popisuje detailně historii zámku od roku 1945 do jeho částečného zpřístupnění v 50. letech.  

Výstavu je možné navštívit o víkendech od dubna do července vždy v 11.30 a 14.30, ve všední dny od května do července denně kromě pondělí vždy od 16 hodin. Vstupné na výstavu činí 20 Kč, snížené vstupné 10 Kč.

Ústav dějin umění Akademie věd pořádá v souvislosti s výstavou různé přednášky či tematicky zaměřené konference. K výstavě vychází v nakladatelství Artefactum Ústavu dějin umění AV ČR stejnojmenná publikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…