NPÚ: Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů na Krásném Dvoře

14.04.2018 8:26

Od 7. dubna do 15. července tohoto roku se koná ve Velkém sále zámku Krásný Dvůr výstava nazvaná Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů.

NPÚ: Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů na Krásném Dvoře
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Putovní výstava se zabývá problematikou národní příslušnosti osobností šlechtických rodů v Československu, a jejich zapojením se do nacistického hnutí. Současně sleduje osudy historických sídel patřících těmto rodům ve 20. století a cestu mobiliáře převzatého z nich po konfiskaci do různých institucí. Výstavu připravil kolektiv Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky v rámci projektu „Hledání provenience movitých kulturních statků zestátněných v roce 1945 občanům německé národnosti v severočeském regionu“ realizovaného v programu Ministerstva kultury ČR NAKI II (Národní a kulturní identita).

Výstava je zaměřena na severní Čechy, tedy dnešní Ústecký a Liberecký kraj. V centru výstavy stojí šest osobností z rodu Aehrenthalů, Czerninů, Clary-Aldringenů, Kinských a Waldsteinů, které se v období před druhou světovou válkou přihlásily k německé národnosti. Texty medailonů ukazují, že jejich pohnutky byly různé. Panely pak podrobně sledují osudy celkem dvanácti sídel, které před druhou světovou válkou těmto osobnostem patřily. Po konfiskaci bylo rozhodnuto o jejich novém využití, které se zpravidla zásadně na podobě sídla podepsalo a často vedlo k devastaci či úplnému zániku.

Jedním ze sledovaných šlechticů je i Eugen Alfons Czernin a jeho zámky Krásný Dvůr, Petrohrad a Mašťov. Eugen Alfons Czernin se ve 30. letech hlásil k české národnosti, v roce 1938 se přihlásil k národnosti německé, jelikož se snažil udržet i svůj majetek v sudetské župě. Německé úřady jej ale vyšetřovaly s podezřením na přílišné sympatie k Čechům a zámek v Krásném Dvoře získal jako letní sídlo říšský ministr zahraničí Joachim von Ribbentrop. Roku 1945 Eugen Alfons marně žádal o navrácení českého občanství. Nakonec zemi opustil a jeho statky byly na základě prezidentského dekretu zabaveny. Panel, který se věnuje Krásnému Dvoru, popisuje detailně historii zámku od roku 1945 do jeho částečného zpřístupnění v 50. letech.  

Výstavu je možné navštívit o víkendech od dubna do července vždy v 11.30 a 14.30, ve všední dny od května do července denně kromě pondělí vždy od 16 hodin. Vstupné na výstavu činí 20 Kč, snížené vstupné 10 Kč.

Ústav dějin umění Akademie věd pořádá v souvislosti s výstavou různé přednášky či tematicky zaměřené konference. K výstavě vychází v nakladatelství Artefactum Ústavu dějin umění AV ČR stejnojmenná publikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…