NPÚ: Vánoce na památkách pokračují na hradozámecké vlně až do Silvestra

23.12.2019 9:15

Druhým svátkem vánočním se prosincový program hradů a zámků nevyčerpá, naopak. Mezi svátky si i nadále můžete užívat hradozámeckých akcí, které vyvrcholí posledním dnem v roce. Na ten připravil nejeden objekt ve správě Národního památkového ústavu speciální prohlídky, nebo třeba tradiční silvestrovský běh.

NPÚ: Vánoce na památkách pokračují na hradozámecké vlně až do Silvestra
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Jednodenní akce vsadily na procházku, zpěvy a nazdobené komnaty

V pátek 27. prosince pro vás bude otevřena vánočně vyzdobená prohlídková trasa hradu Bouzov, na 1. nádvoří se budou zazpívat koledy a chybět nebude ani tradiční vánoční dílna pro děti i dospělé. V sobotu zve kostel Všech svatých v Horšově na koncert jedné z letošních posledních Českých mší vánočních Jakuba Jana Ryby pro čtyři sólové hlasy, sbor a varhany. Pokud již teď víte, že budete po svátečních hostinách potřebovat trochu pohybu, rezervujte si nedělní prosincovou vycházku vily Stiassni po tzv. Masarykově čtvrti. Seznámíte se s její historií a postupným zastavováním, představeny budou také významné vily meziválečného období, na jejichž projektech zde pracovali tehdejší moderní architekti.

Vánoční filmy i rekonstrukce historie

Během posledních prosincových dní čeká návštěvníky vily Stiassni také vánoční prohlídky elegantních interiérů v duchu první republiky. Jak je možné, že se zde Vánoce ve 30. letech slavily, když vilu nechala postavit rodina židovského textilního podnikatele? To se dozví každý, kdo se do vily vypraví. Nenechte si ujít ani hrané vánoční prohlídky První knížecí vánoce na Třeboni, které se snaží odhadnout, jak mohli Schwarzenbergové slavit první svátky na třeboňském zámku v zimě roku 1895. To Vizovice pořádají letos po loňské úspěšné vánočkové výstavě další s názvem Vánoční pelíšek. O čem tentokrát bude? Jejím tématem jsou vánoční filmy a pohádky. Zámek jich pro vás vymyslel celkem 16 a vybral z nich typické předměty, kostýmy a hlášky. Abyste se řádně odreagovali, nečekejte žádné popisky – schválně, poznáte všechny filmy? I kdyby ne, procházka nebo výlet na zámek vám jistě udělá dobře na duši. Na film sází také na Švihově. Pokud pro vás Popelka zůstává stále tou nejhezčí pohádkou, vypravte se do míst, kde se natáčela. Vodní hrad Švihov přichystal ve vánočním čase od 27. do 30. prosince upravený prohlídkový okruh Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Nejen v létě, ale i v zimě si můžete poslechnout koncerty na zámku Telč. V mezisváteční době se budou konat v prostorách Konírny zámku vždy od 18 hodin.

Zámecké loučení se starým rokem

O tom, že se dá silvestrovský den strávit také kulturně, se můžete přesvědčit na zámku Velké Losiny, kde se budou konat kastelánské prohlídky, zavítat můžete i do vánočních komnat lysického zámku nebo na slavnostně vyzdobený hrad Bouzov. Čekání na příchod nového roku si můžete zkrátit rovněž tradičním silvestrovským orientačním během hradu Šternberk. Exkluzivní silvestrovské prohlídky zlacených nástolních ozdob knížat Metternichů, unikátní a největší kolekce v České republice, zažijete pak na zámku Kynžvart. Výjimečná atmosféra zde bude umocněna osvětlením interiérů svícemi.

Silvestrovské prohlídky chystá i zámek Mníšek pod Brdy. O den později zde bude Nový rok slavit Elsa, která děti provede po zámeckých komnatách. Na cestu za příběhem relikviáře svatého Maura se můžete vydat v tomto i příštím roce. Hrad a zámek Bečov nad Teplou vás přivítá jak 31. prosince, tak 1. ledna. Doprovodná expozice vás provede dějinami relikviáře svatého Maura, který zhlédnete v závěru trasy, kde si budete moci tuto krásu románského zlatnictví nerušeně vychutnat. Podle nás jednoznačně dobrá volba pro úspěšný start do nového roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …