NPÚ: Vesnicí roku 2016 v Královéhradeckém kraji se stala obec Rudník

28.06.2016 11:34

Hodnotitelská komise v Královéhradeckém kraji vybrala v soutěži Vesnice roku vítěze v pěti kategoriích. Udělila i Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova za příkladnou obnovu barokní fary ve Žlunicích.

NPÚ: Vesnicí roku 2016 v Královéhradeckém kraji se stala obec Rudník
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V soutěži Vesnice roku letos soupeří 251 obcí z celé republiky. Nejpočetnější zastoupení má Královéhradecký kraj s 32 soutěžícími obcemi. V červnu hodnotila komise obce Královéhradeckého kraje. Celostátní kolo, do kterého postupují vítězové krajských kol, proběhne na přelomu měsíce srpna a září. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2016 bude vyhlášen 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

V Královéhradeckém kraji získala zlatou stuhu obec Rudník. Toto ocenění získá obec, která se nejlépe prezentuje ve všech posuzovaných oblastech – společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry, informační technologie obce a koncepční dokumenty. Bílou stuhu za práci s dětmi a mládeží získala obec Podbřezí, modrou stuhu jako ocenění společenského a spolkového života v obci získaly Petrovice, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí obec Dobrá Voda a oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem obec Kratonohy.

Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova získala obec Žlunice za příkladnou obnovu barokní fary, vystavěné v letech 1762-1765 V. Jirsákem podle starších plánů V. Schneidera. Budova fary dnes slouží jako knihovna. I přesto zůstala zachována vnitřní dispozice, stejně jako původní zdobné kamenické prvky – vstupní portály, šambrány okolo oken s parapety. V roce 2014 byla dokončena vzorná kompletní obnova s finanční podporou Státního zemědělského intervenčního fondu díky citlivému a k památkovým hodnotám šetrnému přístupu dodavatele a vstřícnosti vlastníka. Plechová krytina, kterou fara dostala zřejmě v 70. letech minulého století, byla nahrazena maloformátovou pálenou taškou bobrovkou v tradičním cihlově červeném odstínu se šupinovým kladením na latě, hřebenáče byly uloženy do malty. Dřevěné podlahy, dveřní křídla zdobená kazetami s kovovými závěsy, panty a kličkami, které pocházejí pravděpodobně ze 30. let 19. století, byly opraveny tradičními postupy.

Důležitým kritériem pro udělení Zlaté cihly je respektování kulturní kontinuity regionu, charakteru místního prostředí a využití tradičních materiálů a zachování původních stavebních prvků a architektonického tvarosloví při obnově a rekonstrukci historických staveb a památek lidového stavitelství.

Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost programů obnovy jednotlivých vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem “Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice”. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se mezi vyhlašovatele připojilo Ministerstvo zemědělství. Na soutěži se podílí také Ministerstvo kultury, resp. Národní památkový ústav. Ministerstvo pro místní rozvoj každoročně poskytuje oceněným obcím až 32 milionů korun na jejich další rozvoj.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem v Královéhradeckém kraji je naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje.

Pracoviště v Josefově zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a vydává sborník Monumenta vivent. Další informace najdete na www.npu.cz/cs/uop-josefov a na Facebooku Památkám naproti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…