Na Hradě se sešli čeští a českoslovenští prezidenti

11.03.2017 19:37

Všichni čeští a českoslovenští prezidenti se sešli v pátek dopoledne na Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka. Konal se zde občanský happening pořádaný organizátory online hry Prezident 21, v níž mohou občané navrhovat a volit kandidáty na prezidenta za použití unikátního volebního systému s více hlasy.

Na Hradě se sešli čeští a českoslovenští prezidenti
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

"Happeningem naplno startuje občanská hra Prezident 21, která umožňuje lidem vybrat kandidáta na prezidenta s největší shodou. Mnoho osobností čekalo na potvrzení kandidatury současného prezidenta, než oznámí vlastní rozhodnutí. Hru Prezident 21 pravidelně aktualizujeme a občané tak u nás naleznou všechny potřebné informace k nadcházející prezidentské volbě na jednom místě," říká Ondřej Koutský, koordinátor hry Prezident 21 a ředitel Institutu pro demokracii 21.

U sochy Tomáše Garrigua Masaryka se v pátek rozprostřel živý obraz všech českých a československých prezidentů od roku 1918 po současnost. V popředí obrazu držela anonymní postava zrcadlo s logem hry a odkazem na internetovou stránku Prezident 21, čímž chtěli organizátoři symbolicky naznačit, že za výběr příštího prezidenta nesou odpovědnost sami občané. Přesýpací hodiny zase symbolizovaly pomyslný start souboje o prezidentské křeslo.

"Nejsme jen volební aplikace, ve které si občané mohou vyzkoušet nový systém volby s více hlasy. V průběhu roku chceme být i jedním z živých mediálních kanálů, přinášet vlastní originální obsah o současných kandidátech nebo o našich bývalých prezidentech. Zároveň současná fáze hry může skrze viditelnou společenskou podporu určitým osobnostem ovlivnit jejich konečné rozhodnutí o kandidatuře," vysvětluje koordinátorka mediální kampaně Kateřina Písačková.

"Na podzim už ve hře zůstanou jenom reální kandidáti a hra se tak transformuje do předvolebního průzkumu veřejného mínění v reálném čase. Naším cílem je názorně ukázat, že použitím jiného volebního systému lze dosáhnout lepšího výsledku, se kterým bude více lidí spokojeno," dodává.

Volební systém Demokracie 21 funguje na základě tzv. efektu více hlasů. Každý volič ve hře může podpořit až tři kandidáty a zároveň
jednomu udělit záporný hlas. Pro udělení záporného hlasu je však nutné udělit alespoň dva pozitivní hlasy. Aby výsledky hry nešlo manipulovat, každý hlasující musí být ověřitelný pomocí telefonního čísla. "Pro některé návštěvníky stránky je toto překážka a ptají se nás, proč chceme jejich telefonní číslo. Je to čistě proto, aby výsledky nemohl nikdo ovlivnit, třeba tím, že bude hlasovat víckrát než jednou. Zároveň plánujeme zavést možnost volby skrze SMS, aby se mohli snáze účastnit např. starší občané, kteří nejsou tak zběhlí v online aplikacích," říká Štěpán Veselský, technický ředitel projektů Demokracie 21 a Prezident 21.

Ve hře Prezident 21 již hlasovalo téměř 60.000 Čechů a cílem organizátorů je v průběhu roku zapojit co nejširší spektrum obyvatel z
celé České republiky. S rozličnými happeningy a akcemi se chystají objíždět postupně všechny regiony a vyzývají sympatizanty k podpoře a zapojení se do organizace těchto akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…