Na Pražském hradě byla zahájena výstava unikátních snímků z 2. světové války

28.04.2015 19:44

Vojenský historický ústav Praha připravil ve spolupráci se Správou Pražského hradu mimořádnou expozici, která veřejnosti představuje sedm desítek dosud méně známých fotografií zachycujících dlouhých sedm let světového válečného konfliktu.

Na Pražském hradě byla zahájena výstava unikátních snímků z 2. světové války
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Čestní hosté vernisáže výstavy v Jiřském klášteře na Pražském hradě

Sedm válečných let 1939-1945 již bylo po fotografické stránce představeno nejrůznějšími způsoby a v nejrozličnějších podobách, stále však můžeme nalézt v archivech snímky dosud nepublikované a málo známé. To je i případ výstavy „2. světová válka očima českých fotografů“, jejíž vernisáž se uskutečnila v pondělí 27. dubna v Jiřském klášteře na Pražském hradě pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana.

Jejího zahájení se zúčastnili spolu s místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem ministr obrany Martin Stropnický, náměstci ministra obrany Jiří Borovec a Jakub Landovský, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel a další hosté. Přítomni byli též veteráni 2. světové války.

„Výstava je unikátní v tom, že ji zvláště v první části, která zachycuje rok 1939, provází odhodlání vojáků odejít do zahraničí a bojovat proti nepříteli, pomáhat osvobodit zemi. To zachycují fotografie, které byly exponovány v nejrůznějších momentech válečného života vojáků. Není tady příliš fotografií, které by dokumentovaly bojové nasazení,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Výstava, která bude veřejnosti zpřístupněna od zítřka, zahrnuje symbolických sedm desítek snímků. Na každý rok války tedy připadá deset fotografií. Sedmdesát fotografií pořízených českými fotografy na bojištích, v zázemí i v okupovaném protektorátu představuje soubor, který přibližuje osudy československých a spojeneckých vojáků i civilního obyvatelstva za druhé světové války.

Momenty klíčové i všední

Autorům fotografií se podařilo zaznamenat nejen klíčové, ale i méně významné okamžiky, které v průběhu války prožívali její aktéři. Objektivy fotoaparátů profesionálů i amatérů – náhodných svědků – tak navždy zachytily, jak žili, jak se snažili zaplašit myšlenky na smrt, i jak umírali ti, jejichž jména jsou dnes v učebnicích dějepisu anebo už jsou dávno zapomenuta.

Mezi vystavenými fotografiemi je pouze několik ikonografických snímků, bez nichž se neobejde žádná výstava ani publikace věnovaná druhé světové válce.

Jiné fotografie, často exponované jen o pár vteřin později než známé snímky z učebnic, už mnohdy nabízejí odlišný pohled na historické události. Další fotografie zůstaly od chvíle svého vzniku pouze na negativech a jsou představeny vůbec poprvé až na této výstavě.

„Ne nadarmo se tvrdí, že jediná fotografie řekne víc než stovky slov,“ řekl Petr Bjaček, kurátor sbírek Vojenského historického ústavu Praha a hlavní autor výstavy. „Mnozí moudří lidé také usoudili, že o nevyslovitelném se dá pouze mlčet. Právě válečné fotografie k nám však i po sedmdesáti letech naléhavě promlouvají a nabízejí nevyslovené, ale o to působivější příběhy, jež nesmí být zapomenuty.

Společným jmenovatelem většiny snímků přitom byla snaha fotografa zachytit často banální chvíle uprostřed válečných hrůz. Právě tyto okamžiky nám však více než cokoliv jiného připomínají pro mnoho lidí už těžko představitelné odhodlání našich předků opustit veškeré jistoty, odejít do daleké ciziny a položit život za svobodu své vlasti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…