Na SSHR se obracejí starostové obcí, které bojují se suchem

14.08.2023 22:09 | Tisková zpráva

SSHR pomáhá obcím v boji se suchem i letos. Jen v červenci se na Správu obrátil starosta obce Věžnice na Havlíčkobrodsku s tím, že potřebují pomoci se zásobováním pitné vody pro část obce, kde vyschl vodní zdroj.

Na SSHR se obracejí starostové obcí, které bojují se suchem
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„Umíme jednat rychle, a proto jsme během pár dnů obci poskytli autocisternu o objemu 11 m3. Tu by měla mít pronajatou do konce října. Autocisternou je převážena pitná voda z horní části obce, kde je vodní zdroj v pořádku, do vodojemu v části obce Dolní Věžnice. Obyvatelé tak nic nepoznají a voda jim poteče z kohoutku“, upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Není to zdaleka jediný případ. O pomoc zažádalo i město Jesenice, kam SSHR zapůjčila kontejnerovou cisternu na 3,2 m3 pitné vody, a to z důvodu nedostatku vody v této oblasti, tj. vysychání veřejných i soukromých studen. V těchto horkých dnech se zajímá stále více starostů, jak si lze cisterny zapůjčit.

Standardně to funguje tak, že se na SSHR obrátí starosta obce s žádostí o pomoc. Podepíše se s ním nájemní smlouva a poté je SSHR schopna v řádu několika hodin přivézt potřebnou techniku přímo na místo. Vedle cisteren a autocisteren jsou v SSHR taky kontejnery na pitnou vodu a úpravny pitné vody. Celkem jde o stovky kusů techniky. Sklady máme po celé republice, takže můžeme pomoci velmi rychle.

Pokud není v republice nebo v kraji vyhlášen krizový stav, nelze půjčit techniku bezplatně. Pronájem cisterny vyjde měsíčně na zhruba 3 až 6 tisíc korun. To záleží na velikosti cisterny.

Za poslední dva roky byly autocisterny, kontejnery či elektrocentrály poskytnuty celkem v 5 obcích a městech, kde pomáhaly zajistit zásobování pitnou vodou v souvislosti se suchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…