Na Zelený čtvrtek připijeme zeleným pivem na zelenou Šumavu

28.03.2018 9:11

Na Zelený čtvrtek pokračuje podpora zelené Šumavy akcí Šumavských Králováků. Ve čtyřiceti šumavských hospodách a hospůdkách, od Železné Rudy až po Rožmberk nad Vltavou, si ve čtvrtek 29. dubna budou lidé připíjet na zelenou Šumavu. Čepovat se letos bude zelený velikonoční Krasličák z Pivovarů Lobkowicz.

Na Zelený čtvrtek připijeme zeleným pivem na zelenou Šumavu
Foto: zakrasnejsivimperk.cz
Popisek: Národní park Šumava

Zelené lesy byly odedávna symbolem Šumavy, čímž si Šumava vysloužila tituly Zelená střecha Evropy nebo Zelené plíce Evropy, které jsou významné z hlediska ochrany životního prostředí. Ovšem za posledních 10 let zde kůrovec napadl a usmrtil jenom v Národním parku Šumava téměř 4 miliony dříve živých zelených smrků. Příčinou ale není přirozený proces, jak se snaží veřejnosti někteří namluvit, ale špatná ochrana přírody. Tolik důležité Zelené plíce Evropy žírem kůrovců, proděravěly, zhnědly, zešedly, nedýchají jak mají a Šumava vysychá. Přitom jsou zelené lesy důležité pro absorbování skleníkového plynu oxidu uhličitého, producentem životadárného kyslíku a především jsou určující složkou šumavské přírody, která podmiňuje život rostlin, živočichů i člověka.
 
„Poslanecká sněmovna minulý rok odhlasovala novelu zákona o ochraně přírody a s jejím naplňováním se začal kůrovec na Šumavě opět nově rozšiřovat a začalo opět ubývat zeleného lesa. S usychajícími stromy ubývá v lesním prostředí horizontálních srážek a narůstá sucho. 
 
Akcí se chceme v první řadě bavit a spojovat celou Šumavu, ale chceme také poukázat na nesmyslnost agresivního aktivistického přístupu v ochraně přírody, který škodí především přírodě samotné, ale také místním lidem,“ říká Jiří Mánek, rychtář Šumavských Králováků. „Českou republikou hýbe problém šířícího se kůrovce. Lesníci žádají po státu miliardu na řešení kůrovcové situace. Stát ústy Ministerstva životního prostředí hlásá, jak je důležité zachovat v krajině vodu. Přitom ten samý stát zcela úmyslně na Šumavě rozšiřuje kůrovce a tak tu vytváří podmínky, které zachování vody v krajině přímo odporují. S tím nemůžeme souhlasit a proto i na Kvildě tradičně připíjíme na zelenou Šumavu“, sděluje své důvody pro podporu akce Václav
Vostradovský, starosta obce Kvilda.
 
„Přípitek zeleným pivem za zelenou Šumavu se stal tradicí. Byly roky, kdy jsme si na Šumavě takto připíjeli s představiteli MŽP, bývalými jeho ministry a vedením správy šumavského parku. Společně jsme chtěli les zelený, živý. To, že si s námi současný ministr Brabec ani jeho podřízení na podporu zelené Šumavy nikdy nepřipili je zřejmé, protože oni vytvářejí Šumavu hnědou a suchou. Nám vadí, že je jejich cílem suchý šumavský les buď plný kůrovcových souší, nebo vykácených pasek“, uzavřel Antonín Schubert, starosta obce Modrava Dvacátého devátého března si velikonočním Krasličákem od pivovarů Lobkowicz na zelenou Šumavu budou lidé moci připít v Železné Rudě, Prášilech, Srní, Rejštejně, Modravě, Kvildě, na Bučině, ve Zdíkově, ve Vimperku, Strážném, Stožci, ve Volarech, v Nové Peci, Horní Plané, Černé v Pošumaví, Hořicích na Šumavě, Frymburku, Lipně nad Vltavou, v Přední Výtoni, Loučovicích, Vyšším Brodu a v Rožmberku.. Kompletní seznam všech zapojených hospod a restaurací najdou zájemci na pozvánce.
 
Pivo se bude čepovat do vyprodání zásob.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…