Na hraničním přechodu v Mikulově začalo cvičení ke zvládání případné migrační vlny

08.03.2016 15:41

Dvacítka běženců zadržená na hranici mezi Rakouskem a Českou republikou – to byl námět cvičení Vlna, které začalo v úterý 8. března 2016 na hraničním přechodu v Mikulově. Cvičení má za úkol prověřit situaci, kdy by opět došlo k zavedení kontrol na státní hranici a kdy by větší množství migrantů přešlo z území Rakouska do České republiky.

Na hraničním přechodu v Mikulově začalo cvičení ke zvládání případné migrační vlny
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

 Na našem území by v tomto případě vznikly improvizované hotspoty – registrační místa, kde by policisté provedli základní úkony. Důležité by bylo zjistit totožnost běženců, policisté by ji zjišťovali i pomocí otisků prstů, zjistili by, jestli už někde požádali o azyl nebo jestli tak hodlají učinit v České republice. Policisté během cvičení zadokumentují všechny osoby, jsou připraveny identifikační pásky s přidělenými čísly. Probíhá i osobní prohlídka na přítomnost zbraně. Všechny tyto úkony policisté provádějí na studentech střední policejní školy z Brna.

„Vítám realizaci cvičení VLNA na hranicích České republiky a Rakouska, Česká republika dává jasně najevo, že je bezpečnost státu i jeho občanů jednoznačnou prioritou. Naše státní hranice nebyla, není a nebude děravá jako řecký či italský ementál, evropské i české právo na hranici České republiky platí pro všechny bez výjimky,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Do dnešního cvičení na hranicích s Rakouskem se zapojilo celkem 200 policistů a 20 celníků. Podobné cvičení se uskutečnilo na hranicích Česka s Rakouskem už loni v září. Kromě policie se do něj tehdy zapojila i armáda. Loni se ukázalo, že je Česká republika na případný migrační nápor připravená. Ideálního času pro nasazení policie a armády, který činí pět hodin, se ale nepodařilo dosáhnout.

„Byl jsem jako předseda Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje informován o typových činnostech, které budou procvičovány a části cvičení se dnes na státní hranici s Rakouskem také zúčastním. Budu připraven k využití výsledků cvičení ve spolupráci Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje s bezpečnostními sbory České republiky. Informaci o jeho výsledcích také projedná ve středu Bezpečnostní rada Jihomoravského kraje,“ sdělil hejtman Michal Hašek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…