Na odevzdání daňových přiznání zbývá necelý měsíc, Finanční správa přináší souhrn nejčastějších chyb

07.03.2018 7:36

Na odevzdání daňového přiznání mají poplatníci již jen necelý měsíc. Posledním dnem pro podání je úterý 3. dubna 2018. Tento den je zároveň posledním dnem pro úhradu daně a úřední hodiny finančních úřadů budou z toho důvodu 3. dubna otevřeny od 8:00 do 18:00 hodin.

Na odevzdání daňových přiznání zbývá necelý měsíc, Finanční správa přináší souhrn nejčastějších chyb
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Daňové přiznání lze ale jednoduše odevzdat i elektronicky nebo poštou. Občané preferující osobní podání mohou i v menších obcích podat svá daňová přiznání, jelikož zaměstnanci Finanční správy uskutečňují výjezdy do obcí, kde se s nimi můžete o daňovém přiznání poradit a rovnou ho odevzdat.

5 nejčastějších chyb v daňových přiznáních

  • Špatné uplatňování odčitatelných položek a slev na dani. Například tzv. školkovné uplatňují poplatníci v maximální možné výši, ačkoliv reálně zaplatili nižší částku. Nebo úroky z hypotéky si uplatňuje ten, kdo není vlastníkem předmětu bytové potřeby.
     
  • Podnikatelé by si v přiznání za rok 2017 měli dát pozor na odčítání slevy na manželku a daňové zvýhodnění na dítě, a to v návaznosti na výši příjmů, ze kterých výdaje příslušným procentem uplatňují.
     
  • Mnoho poplatníků chybně uplatňuje slevu na manželku (manžela). Nejčastější chybou bývá nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo peněžité pomoci v mateřství (tzv. mateřské) do příjmů manželky (manžela). Mateřská bývá zaměňována s rodičovským příspěvkem, který představuje dávku státní sociální podpory (stejně tak i porodné) a do vlastních příjmů manželky se pro účely uplatnění této slevy nezahrnuje.
     
  • Poplatník vyživující dítě, jež s ním žije ve společné domácnosti, má nárok na daňové zvýhodnění. Přitom vyživuje-li v jedné společně hospodařící domácnosti více poplatníků, nárok může za tentýž kalendářní měsíc uplatnit pouze jeden z nich. Nejčastější chybou bývá právě duplicitní uplatnění jednoho dítěte dvěma poplatníky, ať už z důvodu nedorozumění či chybného posouzení společně hospodařící domácnosti.
     
  • V neposlední řadě zapomenutý podpis na daňovém přiznání.

Statistiky s počty odevzdaných daňových přiznání jsou dostupné každé pondělí na Twitteru Finanční správy. Od 26. března budeme statistiky zveřejňovat každý pracovní den.

Podrobnější informace, vztahující se k podání přiznání k dani z příjmů, včetně formulářů a informací k jejich vyplnění, jsou dostupné na internetových stránkách Finanční správy www.financnisprava.cz a přehled výjezdů do obcí naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …