Na východ Ukrajiny zamíří 110 tun české pomoci

27.02.2015 14:51

Člověk v tísni vypraví 3. března pět kamionů s humanitární pomocí pro uprchlíky a další lidi zasažené konfliktem na východě Ukrajiny. Konvoj poveze do dva tisíce kilometrů vzdáleného Slavjansku mouku, střešní krytinu, fólii, lehátka, spací pytle, hygienické prostředky, nádobí, lékárničky nebo oblečení. Více než 110 tun české pomoci v hodnotě 975 000 korun potom bude desetitisícům nejpotřebnějších lidí distribuovat ukrajinský tým Člověka v tísni.

Na východ Ukrajiny zamíří 110 tun české pomoci
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Pomoc zamíří do vesnic a měst v Doněcké a Luhanské oblasti na obou stranách bojové fronty. „Přes 72 tun mouky pomůže tisícům lidí, kterým rozdělujeme potravinové balíčky, 16 tun střešní krytiny zase pokryje desítky střech poničených boji. Fólie je teď na východní Ukrajině velmi žádaným zbožím, protože lidé s ní provizorně zakrývají vysklená okna. Montážní pěna pomůže při opravách domů,“ vypočítává koordinátor ukrajinských programů Člověka v tísni Vladislav Vik.

Pomoc je možné posílat přímo na konto sbírky SOS Ukrajina 93209320/0300 nebo pomocí SMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA na číslo 87777.

Lidé často žijí týdny v krytech nebo bunkrech a utíkají narychlo jen se základními věcmi. Proto uvítají hygienické prostředky, lehátka, nádobí, oblečení nebo lůžkoviny. První konvoj se střešní krytinou a oblečením vypravil Člověk v tísni už na začátku ledna (více čtěte zde) „Dvě třetiny pomoci z prvního konvoje už jsou rozdané. Oblečení si lidé v mrazivém počasí velmi cenili a s opravami střech začneme naplno opět zjara,“ vysvětluje Vladislav Vik.

I pomoc z druhého konvoje poputuje rychle do rukou nejpotřebnějších. Například v úterý distribuoval Člověk v tísni pomoc v Debalceve, které bylo ještě před pár dny v centru bojů mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou. „Druhý konvoj organizujeme, protože jsme opět dostali nabídku dopravy a potřebného materiálu zdarma. Další ale velmi pravděpodobně pořádat nebudeme, protože jídlo i materiální pomoc zásadně nakupujeme na místě. Je to levnější, podpoříme tak místní ekonomiku a zároveň ušetříme za dopravu,“ říká Vladislav Vik.

Doprava potřebného materiálu by nebyla možná bez pomoci několika firem a organizací. Dopravu, tedy kamiony, řidiče a pohonné hmoty věnovala stejně jako v případě prvního konvoje česká firma Isolit-Bravo s.r.o. z Jablonného nad Orlicí. Komerční doprava takového množství materiálu by stála 600 000 korun. Firma Cembrit a.s. dodala v prvním konvoji 47 tun střešní krytiny, do konvoje ministerstva zahraniční dalších 20 tun materiálu a nyní přispěla 16 tunami krytiny. PENAM, a.s. do konvoje věnoval mouku. „Mouka patří k základním potravinám a může pomoci obyvatelům Ukrajiny přečkat těžké časy. Pšeničná hladká světlá mouka v hodnotě přes 500 000 korun proto naplní tři z pěti chystaných kamionů. V rámci svých CSR aktivit tak Penam podpoří ty, kteří se na Ukrajině nacházejí v tíživé situaci,“ říká Martin Dolský z PENAM, a.s. Několik tun materiálu dodala znovu i ADRA. „Povezeme přibližně 4 tuny materiálu, které jsme nasbírali v rámci sbírky v Moravskoslezském kraji. Konkrétně 1,5 tuny potravin, půl tuny zdravotnického materiálu a tunu teplého oblečení. Ty by na místě měli distribuovat naši spolupracovníci a dobrovolníci. Další dodávku potravin se chystáme zavézt za 3 týdny tentokrát na západ do Mukačeva. Krize je v celé zemi, kde kvůli inflaci neúnosně vzrostly ceny potravin, a to až na dvojnásobek,“ říká Kateřina Piechowicz z organizace ADRA.

Podobně jako do prvního konvoje přispěla i Armáda spásy. "Oblečení od veřejnosti sbíráme již několik let, nyní nově i do sběrných kontejnerů. Jsme rádi, že jsme díky štědrosti spoluobčanů mohli do posledního konvoje přispět celkem 40 tunami ošacení. Poté, co jsme obdrželi zprávu o potřebách místních obyvatel, a o tom, jak se oblečení rozebralo, neváhali jsme po oslovení ani chvíli, a do pomoci se opět zapojili. Tentokrát jsme zřídili rovněž sběrná místa pro další potřebné věci, které společně s oblečením předáme organizátorům konvoje. Jsme rádi, že i tímto způsobem můžeme pomoci," říká Pavla Vopeláková z Armády spásy.

Mezi přispěvateli do konvoje nechyběla ani tentokrát Diakonie ČCE. „Do prvního konvoje jsme přispěli pětitunovým nákladem oblečení a pokrývek z partnerských sbírek. Tentokrát jsme se zaměřili na aktuálně nejpotřebnější věci, jako jsou matrace, spací pytle, lopaty nebo čistící potřeby, které poskytla Správa služeb hlavního města Prahy, firmy Jelínek, Hartmann - Rico a.s. nebo Lorika,“ říká Eva Lacinová z Diakonie ČCE – Střediska humanitární a rozvojové pomoci.
V konvoji pojede například i šedesát lehátek od SPŠ sdělovací techniky v Praze, autolékárničky od Mercedesu, fólie od firmy Probaltape, mouka od Mlýny J. Voženílek, montážní pěna a hadice od Aerosolu nebo oblečení od desítek dárců.

Člověk v tísni pomáhá na východě Ukrajiny od loňského srpna, pomoc organizuje ze základny ve Slavjansku. Těm nejpotřebnějším poskytuje okamžitou humanitární pomoc, jako je jídlo nebo léky. Pomáhá s opravou poničených domů nebo vybavováním uprchlických center. Lidem také nabízí poukázky na nákup jídla. Od začátku listopadu Člověk v tísni soustavně pracuje i v Doněcku a oblastech kontrolovaných separatisty. Ve městě otevřel kancelář a nejohroženějším lidem poskytuje potraviny, léky, hygienické potřeby i dětské pleny. Měsíčně zásobuje potravinami přes 7 000 lidí. Podpořil také několik domovů pro seniory, hospiců či azylových domů pro lidi bez domova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…