Na zemědělských TECHNOhrátkách žáci poznávali nejen zvířata

11.05.2017 16:53

Oslice Julča, býček Johan, lama František, zatím bezejmenné měsíční telátko a také zakrslé kozy, husy i další zvířata byli obdivovanými společníky účastníků TECHNOhrátek Pardubického kraje, které se uskutečnily ve středu 10. května ve Střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole Chrudim. Zavítalo sem 149 žáků 7. a 8. tříd z deseti základních škol, kteří se zájmem a nezvyklým zanícením pronikali do základů zemědělských profesí.

Na zemědělských TECHNOhrátkách žáci poznávali nejen zvířata
Foto: Pardubický kraj
Popisek: V laboratořích v hlavní budově školy zase žáci připravovali preparát na mikroskopování.

„Je to jedna z největších a současně i nejlepších škol zřizovaných Pardubických krajem. Premiéru v TECHNOhrátkách měla právě před rokem. Zemědělské obory poskytují velice dobrou pracovní perspektivu, takže jejich výběr se určitě vyplatí,“ uvedl při slavnostním zahájení akce Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.

A jeho slova potvrzovali také další hosté, kteří přišli školáky nejen pozdravit, ale především motivovat k volbě zemědělského studijního zaměření. Byli mezi nimi například starosta Chrudimi Petr Řezníček, ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Chrudimi Eva Kameníková, ředitelka okresní Agrární komory Chrudim Vanda Rektorisová nebo generální ředitel společnosti Cerea František Turek.

„Práce v zemědělství vypadá někdy jako složitá, ale má budoucnost. Mladá generace je a bude potřeba na soukromých farmách i v zemědělských podnicích. Všude je poptávka po kvalifikovaných odbornících, kteří ovládají nejmodernější techniku,“ řekl Václav Kroutil, radní Pardubického kraje pro životní prostředí, zemědělství a venkov a sám také absolvent této chrudimské střední školy.

Semena, rostliny i mikroskopy

Nejen živá zvířata, ale také poznávání semen a rostlin, příprava krmiva či zhotovení klíčenky ze dřeva předepisoval program těchto TECHNOhrátek na školním statku ve Vestci. V laboratořích v hlavní budově školy zase žáci připravovali preparát na mikroskopování, v rámci dendrologie měřili výšku stromu a v chemické laboratoři určovali kationty. Prostřednictvím těchto aktivit se seznámili s učebním oborem zemědělec-farmář i maturitním agropodnikání.

„Největší ohlas mělo podobně jako při premiéře TECHNOhrátek v této škole dojení makety krávy. Kluci i děvčata poznali, že tato činnost není vůbec jednoduchá, a než v časovém limitu nadojili potřebné množství vody, dostali pořádně zabrat. Nejlépe se to podařilo žákům z Kameniček a Ronova nad Doubravou,“ uvedla Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Součástí akce byla také prezentace společnosti Cerea, která je strategickým partnerem SŠ zemědělské a VOŠ Chrudim. Vedoucí oddělení personalistiky Lenka Mrákotová seznámila školáky s produkty i službami této společnosti, spoluprací se školou i nabídkou pracovních profesí.

„Byly to po všech stránkách vydařené a opravdu akční TECHNOhrátky. Vybavení laboratoří i dílen umožnilo, aby se do jednotlivých aktivit zapojili v každé skupině všichni školáci, navíc tyto činnosti byly hodně zajímavé a motivační. Rozšíření zemědělských škol v letošním programu projektu se ukazuje jako správné. Chrudimská škola určitě našla mnoho sympatizantů,“ zhodnotil akci Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Tradiční součástí byl souboj o ovocné dorty. Oba tentokrát získalo družstvo Základní školy a Mateřské školy Kameničky, které vyhrálo soutěž manuálních činností i vědomostní kvíz Hej Ty, víš to?! Nejúspěšnější školy obdržely dárky od společnosti Cerea.

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…