Nadace ČEZ: Albrechtická základka otevřela druhý stupeň a rozšířila školku

28.09.2019 11:54

Opačným směrem než většina obcí se vydaly Albrechtice nad Vltavou na Písecku. Zatímco většina menších sídel druhé stupně základních škol spíše ruší, vesnice s jedním z největších katastrů v jižních Čechách jej obnovila.

Nadace ČEZ: Albrechtická základka otevřela druhý stupeň a rozšířila školku
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Znovu tak využije modernizovaný školní areál s dostatkem prostor sportovišť i unikátní zahradou. Zásadní změna se ale dotkla i nejmenších. Díky podpoře státu i Nadace ČEZ se podařilo zdvojnásobit i kapacitu mateřské školky, která je součástí celého zařízení. 

Osmnáct žáků šesté třídy si užívá nejen nově rekonstruované učebny, ale zároveň i volných prostor zatím jen částečně využitého křídla budovy, určeného pro druhý stupeň základní školy. To se bude plnit postupně, tak, jak budou končit nynější páťáci a další třídy prvního stupně. „Využili jsme toho, že máme skvělý areál, s nejmodernější kuchyní, tělocvičnou, hřišti a dohodli se s obcí Neznašov na propojení škol. Otevření druhého stupně je benefit pro rodiny i samotné žáky, kteří nemusí dojíždět do vzdáleného Písku, nebo Týna nad Vltavou,“ říká starosta Miroslav Ušatý. 

V Albrechticích původně druhý stupeň základní školy fungoval. Úbytek dětí a zvyšující se finanční náročnosti vedlo k přesunu starších žáků do škol ve městech. Nyní se jej podařilo obnovit. 

Albrechtice se chtějí rozvíjet a bez kompletní školy by to bylo velmi obtížné. Řešením se ukázala skvělá spolupráce s vedlejší obcí Všemyslice, se kterou jsme se spojili a řešíme školství společně, včetně dopravy žáků, sdílení učitelů. A profitují z toho všichni,“ vysvětluje Miroslav Ušatý.

Změny se ale netýkají jen starších žáků. Současně s obnovou druhého stupně škola zároveň zdvojnásobila počet tříd v mateřince, která je součástí školy. I tady si děti od dvou do šesti let užívají nové prostory, včetně například nových postýlek a dalšího vybavení. I v tomto případě se obci podařilo na část vybavení získat grant z Nadace ČEZ.

Díky blízkosti Jaderné elektrárny Temelín s Albrechticemi spolupracujeme dlouhodobě, plníme heslo, že jsme dobrými sousedy. A projekt zaměřený na děti, školství a rozvoj obce, patří mezi ty nejlepší, které si umíme představit,“ doplňuje za společnost ČEZ Petr Šuleř.

Investice do základní školy v Albrechticích ještě nekončí, budou se ale odvíjet od možnosti čerpání dotací a grantů. Obec chce mimo jiné dovybavit sice rekonstruované, ale zatím prázdné třídy. Rozšiřovat chce třeba i zájmové kroužky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…