Nadace ČEZ: Albrechtická základka otevřela druhý stupeň a rozšířila školku

28.09.2019 11:54

Opačným směrem než většina obcí se vydaly Albrechtice nad Vltavou na Písecku. Zatímco většina menších sídel druhé stupně základních škol spíše ruší, vesnice s jedním z největších katastrů v jižních Čechách jej obnovila.

Nadace ČEZ: Albrechtická základka otevřela druhý stupeň a rozšířila školku
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Znovu tak využije modernizovaný školní areál s dostatkem prostor sportovišť i unikátní zahradou. Zásadní změna se ale dotkla i nejmenších. Díky podpoře státu i Nadace ČEZ se podařilo zdvojnásobit i kapacitu mateřské školky, která je součástí celého zařízení. 

Osmnáct žáků šesté třídy si užívá nejen nově rekonstruované učebny, ale zároveň i volných prostor zatím jen částečně využitého křídla budovy, určeného pro druhý stupeň základní školy. To se bude plnit postupně, tak, jak budou končit nynější páťáci a další třídy prvního stupně. „Využili jsme toho, že máme skvělý areál, s nejmodernější kuchyní, tělocvičnou, hřišti a dohodli se s obcí Neznašov na propojení škol. Otevření druhého stupně je benefit pro rodiny i samotné žáky, kteří nemusí dojíždět do vzdáleného Písku, nebo Týna nad Vltavou,“ říká starosta Miroslav Ušatý. 

V Albrechticích původně druhý stupeň základní školy fungoval. Úbytek dětí a zvyšující se finanční náročnosti vedlo k přesunu starších žáků do škol ve městech. Nyní se jej podařilo obnovit. 

Albrechtice se chtějí rozvíjet a bez kompletní školy by to bylo velmi obtížné. Řešením se ukázala skvělá spolupráce s vedlejší obcí Všemyslice, se kterou jsme se spojili a řešíme školství společně, včetně dopravy žáků, sdílení učitelů. A profitují z toho všichni,“ vysvětluje Miroslav Ušatý.

Změny se ale netýkají jen starších žáků. Současně s obnovou druhého stupně škola zároveň zdvojnásobila počet tříd v mateřince, která je součástí školy. I tady si děti od dvou do šesti let užívají nové prostory, včetně například nových postýlek a dalšího vybavení. I v tomto případě se obci podařilo na část vybavení získat grant z Nadace ČEZ.

Díky blízkosti Jaderné elektrárny Temelín s Albrechticemi spolupracujeme dlouhodobě, plníme heslo, že jsme dobrými sousedy. A projekt zaměřený na děti, školství a rozvoj obce, patří mezi ty nejlepší, které si umíme představit,“ doplňuje za společnost ČEZ Petr Šuleř.

Investice do základní školy v Albrechticích ještě nekončí, budou se ale odvíjet od možnosti čerpání dotací a grantů. Obec chce mimo jiné dovybavit sice rekonstruované, ale zatím prázdné třídy. Rozšiřovat chce třeba i zájmové kroužky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…