Nadace ČEZ: Energie pro kulturu vynesla sto tisíc

31.08.2020 14:21

Zrušené koncerty, představení, trhy s uměleckými výrobky… Tak vypadaly dopady koronaviru na kulturní instituce v první polovině letošního roku. Alespoň drobně se jim nyní snaží pomáhat společnost ČEZ a jí zřizovaná nadace. Mimo jiné partnerstvím putovního festivalu Energie pro kulturu, kterou provází i charitativní akce Oranžové kolo, tentokrát orientovaná právě na neziskové umělecké organizace.

Nadace ČEZ: Energie pro kulturu vynesla sto tisíc
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Šest měst, dvanáct letních večerů, špičkoví vystupující a vstup zdarma. Tak vypadá festival Energie pro kulturu, který koncem minulého týdne obsadil Sokolský ostrov v Českých Budějovicích. Jeho nedílnou součástí je i charitativní akce Oranžové kolo, v rámci kterého mohou návštěvníci přeměnit minutu své energie na desítky až stovky korun.

„Neziskovým organizacím pomáháme dlouhodobě a systémově, v tomto případě jsme se ale soustředili v první řadě na ty, kterým pandemie znemožnila vystupovat, či třeba prodávat své výrobky. A je skvělé, že stejně to pochopily stovky lidí, kteří se do projektu Oranžového kola během festivalu zapojily,“ vysvětluje za Nadaci ČEZ člen její správní rady František Lust.

Přes padesát tisíc korun zamířilo Jihočeskému divadlu, které v první polovině roku zrušilo prakticky všechna svá představení, a naopak herci a další zaměstnanci pomáhali ostatním. „Děkujeme Nadaci ČEZ a všem, kteří minutu své energie věnovali Jihočeskému divadlu. Vyšlapaná částka pokryje náklady zářijové premiéry představení Karkulka vrací úder v Malém divadle,“ říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Dokonce o něco vyšší částka zamířila do Borovan. Klienti sociálně terapeutické dílny Nazaret Borovany neměli možnost prodávat výrobky své umělecké chráněné dílny. „Rádi jsme využili příležitost představit naše výrobky zde v rámci festivalu a moc si vážíme zapojení Nazaretu do Oranžového kola. Finance použijeme na nákup nové keramické pece,“ uvedla Olga Hejpetrová z Nazaretu Borovany.

Z Českých Budějovic se nyní Energie pro kulturu i s Oranžovým kolem přesouvá do Ostravy, kde diváky a posluchače čeká mimo jiné Aneta Langerová a festival končí 10. a 11. září v Liberci, kde kromě akrobatů a řady dalších kapel vystoupí i Tata Bojs.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…