Nadace ČEZ: Nově vysazená habrová alej zpříjemní a ozdraví prostor u hlavního parkoviště v Hluboké nad Vltavou

01.01.2024 13:54 | Tisková zpráva

Doslova živý a životadárný vánoční dárek dostali občané Hluboké nad Vltavou i její návštěvníci, využívající hlavní parkoviště. Jeho jižní část nyní chrání nově vysazená alej dvaceti krásných habrů obecných.

Nadace ČEZ: Nově vysazená habrová alej zpříjemní a ozdraví prostor u hlavního parkoviště v Hluboké nad Vltavou
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Prostor jižně od hlavního parkoviště byl neosázený a celé lokalitě, v níž se v sezoně pohybují stovky návštěvníků Hluboké, chyběl vegetační rámec vzrostlé zeleně. Radnice proto nechala vysázet mezi lampy stávajícího veřejného osvětlení stromořadí, které zpříjemní velkou asfaltovou plochu frekventovaného centrálního parkoviště, zadrží vodu v půdě a zvýší produkci kyslíku v tomto otevřeném prostoru,“ říká hlubocký radní Jindřich Soukal.

Při výběru stromů a jejich následné úpravě museli projektanti zohlednit celou řadu kritérií. „Museli jsme vybrat typově vhodné úzkokorunní stromy a najít technický kompromis mezi osvětlením parkoviště, umístěním kabelů veřejného osvětlení v zemi a zapojit budoucí aleje do kontextu se sousedním prostorem,“ vysvětluje projektantka Renata Kavková.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Protože prostorové poměry i specifické stanovištní podmínky značně omezovaly výběr vhodných druhů dřevin, byl na základě půdních poměrů zvolen sloupově rostoucí habr obecný Carpinus betulus. Tato dřevina vzrůstem i tvarem koruny a nároky na údržbu odpovídá využití okolních pozemků pro parkování a stanovištním poměrům. Alej tedy nově tvoří celkem 20 krásných stromů druhu habr obecný. „Ani vzrostlé stromy tak nebudou vadit parkujícím autobusům a osvětlení parkoviště, navíc oddělí stávající parkoviště a vedlejší plochu,“ doplňuje Renata Kavková.

Částkou 142 840 Kč se na výsadbě podílela Nadace ČEZ z grantového programu Stromy. „Výsadbu stromů podporujeme dlouhodobě. A ačkoliv Hluboká působí jako město zeleně, každý nový strom, zvlášť v tak exponovaném prostoru jako je parkoviště, je důležitý. Nejen kvůli pohledu, ale je to stín v létě a tedy i snižování teploty, aleje fungují jako větrolamy, snižují dopady emisí a mohli bychom pokračovat. Je zkrátka skvělé, že jsme z Nadace ČEZ na tento projekt mohli přispět, “ uvádí Petr Šuleř ze společnosti ČEZ.

Dřeviny se v Hluboké nad Vltavou a okolí sázely s podporou Nadace ČEZ i v předchozích letech. Z nadačního příspěvku byla financována v roce 2020 například výsadba stromů u chodníku vedoucího z hlavního parkoviště na zámek v ulicích Nad parkovištěm a Zborovská. V roce 2017 nadace přispěla na výsadbu dřevin - takzvaný Barokní kříž – v prostoru Pod Pilou na Křesíně, rok předtím na výsadbu dřevin na vycházkové cestě Rudolfův kout, a v roce 2014 mohla být díky podpoře Nadace ČEZ vysazena liliová vegetace v lokalitě pod Hůrkou podél cyklostezky do Munic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…