Nadace ČEZ: Nový ovocný sad v Chomli na Rokycansku

09.12.2020 10:06

V budoucnu nabídne sad rozmanité plody z různých druhů ovocných stromů .

Nadace ČEZ: Nový ovocný sad v Chomli na Rokycansku
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Zcela nově vysazený ovocný sad nyní zakořeňuje v Chomli na Rokycansku, v malé obci s dvaašedesáti stálými obyvateli. Na jeho realizaci přispěla obci Nadace ČEZ finanční částkou 100 000 korun v rámci grantu Stromy. Výsadba ovocných stromů byla zajištěna odbornou zahradnickou firmou, s níž bude dál konzultována i následná péče o dvě hrušně, tři jabloně, čtyři slivoně a stejný počet třešní a dvě višně. Tedy o celkem patnáct ovocných stromů zastoupených patnácti různými odrůdami. 

„V souladu s územním plánem chceme na původně jen travnatém pozemku, který byl ovšem zarostlý náletovými dřevinami, založit obecní park a následně obnovit vodní plochy jako protipovodňové záchytné rybníky vedoucí podél vodoteče Chomelského potoka. Ovocný sad přitom zapadá do naší strategie nové výsadby veřejné zeleně. Rádi bychom zde také vybudovali dětské hřiště jak pro místní, tak i pro děti chalupářů a chatařů. Nadaci ČEZ patří naše veliké díky, neboť jako malá obec máme  omezený rozpočet, a to ještě na nejdůležitější investiční akce. Každá koruna v obecní pokladně navíc, je tudíž u nás vítána,“ uvedla Jana Tomášková, starostka Chomle.

Výsadbu nové či obnovu stávající zeleně v katastrech měst a obcí podporuje Nadace ČEZ již devět let. Během této doby na různých místech v České republice zapustilo kořeny více než 100 tisíc stromů a keřů. Převážně jde o lípy, javory a habry, různé druhy jehličnanů a ovocných stromů či rozmanité okrasné keře. Někde byly ozdraveny původní aleje u silnic a polních cest, jinde byla obnovena, případně zcela nově vznikla, liniová, sadová či parková výsadba. 

„V rámci celé republiky tak bylo podpořeno již na 600 zelených projektů za téměř 60 milionů korun,“ dodává  Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ s tím, že letos byl grant rozšířen i na obecní sady, parky či veřejné zahrady. „Ukázalo se, že nejen klasická liniová výsadba je v obcích vítána. Proto jsme jim v rámci grantu Stromy nabídli i jiné možnosti a jak je vidět na příkladu obce Chomle, byl to z naší strany dobrý počin.“ Další novinkou je podle Michaely Zikové to, že o grant Stromy už nemusí žádat je místní samosprávy, ale i obecně prospěšné spolky či příspěvkové organizace, tedy například dobrovolní hasiči, tělovýchovné jednoty, školy, různá obecní sdružení a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…