Nadace ČEZ: Školy si z atomiády odvezly 50 tisíc korun na sportovní vybavení

10.09.2015 8:19

Dvě stovky dětí ze šesti základních škol, šest sportovních hvězd a mezi mraky občas vykukující slunce. To byla ve středu 9. září kulisa jedenáctého ročníku Temelínské Atomiády, soutěže v netradičních sportovních disciplínách, která se uskutečnila na víceúčelovém hřišti v Žimuticích na Českobudějovicku.

Nadace ČEZ: Školy si z atomiády odvezly 50 tisíc korun na sportovní vybavení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Šestičlenné týmy dětí ze ZŠ Žimutice, ZŠ Františka Křižíka Bechyně, ZŠ Dolní Bukovsko, ZŠ Chrášťany, ZŠ Logopedická Týn nad Vltavou a ZŠ Temelín, se utkaly v pěti sportovních disciplínách a jedné vědomostní soutěži. Celkem si zmíněné školy mezi sebe rozdělily šeky v celkové hodnotě 50 tisíc korun určených na nákup sportovního vybavení.

První cenu, 11 tisíc korun, vybojovali žáci z Dolního Bukovska, jejichž patronem byl atlet Pavel Maslák.  „Bylo super soutěžit společně s dospělými, slavnými sportovci a ještě vyhrát,“ pochvaloval si výsledek člen zlatého týmu Jakub Štecher. Spokojena odjížděla také zástupkyně ředitelky vítězné školy Anna Šubrtová.

„Peníze zřejmě použijeme na nákup nových dresů a chráničů. Jsme moc rádi, že jsme se mohli Temelínské atomiády zúčastnit,“ uvedla Šubrtová.

Halový mistr Evropy z letošního šampionátu v Praze, který přivedl celek z Dolního Bukovska k celkovému vítězství, ocenil nejen snahu svých svěřenců, ale především vlastní soutěž. „Všechny akce, které pomáhají a vedou děti ke sportu, jsou nesmírně potřebné. Jsem velice rád, že jsem tu mohl být,“ konstatoval Maslák.

Patrony dalších školních celků z okolí Jaderné elektrárny Temelín byli česká šampiónka ve skoku o tyči Jiřina Svobodová Ptáčníková, mistryně světa ve sportovním aerobiku z roku 2013 Kateřina Smíšková, táborský cyklokrosař Ondřeje Bambula a brankář českobudějovického HC ČEZ Motor Hynek Kůdela. Trojici rozhodčích tvořili další zástupci českobudějovického hokeje, držitel Stanley Cupu a prezident klubu Roman Turek, provozní ředitel a další bývalý skvělý hráč Petr Sailer. Trio uzavíral útočník ze Slovinka Rok Pajič.

„Podpořit tuto soutěž jsme vůbec neváhali, protože jakákoli aktivita, která nasměruje děti ke sportu, je velice důležitá. Ještě jako aktivní hráč jsem se osobně zúčastnil již několika předchozích ročníků Temelínské atomiády. Dnes jsem tu poprvé jako člen vedení klubu a pozvání jsem i s ostatními kolegy rád přijal,“ poznamenal Turek.

Svůj pohybový talent musely děti prokázat v pěti pohybových disciplínách, v opravě turbíny, útoku na chladicí věž, radioaktivní šlápotě, pohybu atomu nebo při štafetě s regulačními tyčemi.  Atomový kvíz pak prověřil i jejich vědomosti.

„Pro malou obec, jako jsme my, je to skvělá akce. Děti z celého okolí získali možnost se setkat s vynikajícími sportovci a možná se jimi nechat i inspirovat. Soutěžící školáci jsou dnes ve věku, kdy mnozí z jejich dnešních partnerů se sportem začínali. Není důležité, zda se děti umístí první, nebo poslední, je důležité, aby soutěžili s radostí a elánem,“ zdůraznil starosta Žimutic Zdeněk Šálený.

Podle vedoucího útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Petra Šuleře je Temelínská atomiáda jedním ze způsobů, jak dostat špičkové české sportovce co nejblíže dětem. „Mohou něco odkoukat, seznámit se s nimi, zjistit jací jsou a zároveň získat motivaci ke sportu a pohybu obecně. Přínosná je atomiáda také pro školy, kterým v rámci ní rozdělujeme celkem 50 tisíc korun na nákup sportovního vybavení. Cílem je podpořit sportování na školách, takže tuto částku rozdělujeme tak, aby měla význam pro každou z nich,“ dodal Šuleř.

Výsledky 11. Temelínské atomiády

1. MÍSTO – ZŠ Dolní Bukovsko (11 000 Kč)
2. MÍSTO – ZŠ Temelín (10 000 Kč)
3. MÍSTO – ZŠ Fr. Křižíka Bechyně (9 000 Kč)
4. MÍSTO – ZŠ Chrášťany (8 000 Kč)
5. MÍSTO – ZŠ Žimutice (7 000 Kč)
6. MÍSTO – ZŠ Logopedická Týn nad Vltavou (5 000 Kč)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

22:04 Hospodářská komora: Technologičtí giganti Google, Meta, Microsoft nebo Nvidia pod jednou střechou

Praktické ukázky využití v podnicích, konzultační zónu a workshopy, na kterých si zástupci firem vyz…