Nadace ČEZ: Starostové z Jablunkovska vysadili z třešní a jilmů Alej obcí

08.11.2019 9:46

Čtyři vzrostlé sazenice jilmů a 12 třešní ptačích zasadili starostové z Jablunkovska v lokalitě Panské dvory jako výraz své soudržnosti. Ve svahu stoupajícím na Kozubovou teď mají své stromy všechny okolní obce: Bocanovice, Bukovec, Bystřice, Dolní i Horní Lomná, Hrádek, Hrčava, Jablunkov, Košařiska, Milíkov, Mosty u Jablunkova, Návsí, Nýdek, Písečná, Písek i Vendryně. Nápad podpořila Nadace ČEZ, která darovala na nákup stromů 129 tisíc korun.

Nadace ČEZ: Starostové z Jablunkovska vysadili z třešní a jilmů Alej obcí
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Alej nám pomůže rozčlenit zdejší rozlehlá pole, což sníží nebezpečí větrné eroze a naopak zvýší biodiverzitu. Stromy nám prostě pomůžou rozčlenit monotónní zemědělskou krajinu, ale mají ještě jeden důležitý význam. Měly by starostům i obyvatelům všech okolních obcí připomínat, že musíme pracovat a žít pospolu. Každý starosta je jiný, každá obec má svá specifika, všichni mají své starosti. Ale když žijeme pospolu, můžeme se obohacovat a náš společný gorolský hlas uslyší nejen v Ostravě, ale i v Praze,“ popsal přínosy nové aleje starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Na Jablunkovsku už roste několik alejí, které Nadace ČEZ podpořila. Například v Bukovci vysadili s přispěním nadace energetiků už v roce 2015 první část Aleje života – rodiče tehdy mohli zasadit strom svým dětem. Nápad se ujal a od té doby sadí v Bukovci každoročně, už bez nadační podpory, strom pro každé nově narozené dítě. Nápad zaujal starostu nedalekého Hrádku, kde s přispěním Nadace ČEZ vysadili pro všechny děti z obce alej ořešáků. A letos se stromy podpořené z grantového programu Nadace ČEZ sázely také v Dolní Lomné.

„Sázení stromů podél cest či pěšinek má nejen u nás, ale v celé České republice svoji tradici. Jsou důležitým spojovacím prvkem mezi vesnicemi a mají specifický krajinný ráz. Sázení alejí zkrátka lidi spojuje. Ta dnešní byla krásným sjednocujícím prvkem mezi 16 starostkami a starosty Sdružení obcí Jablunkovska, kteří se potkali na základě pozvání starosty Jablunkova. Nově vysázené stromy působí jako symbol dobrých vztahů, které mohou dále růst. Vzniklo další hezké pouto mezi námi, stromy a krajinou, kde se vysadily,“ doplnila starostka Bukovce Monika Czepczorová.

Čtyři sta podpořených projektů výsadby zeleně a 92 125 vysazených stromů; to je osmiletá bilance grantu Stromy z let 2011 až 2018. Letos se rozroste o další desítky projektů za více než 5 milionů korun. Města a obce vysazují převážně lípy, javory a habry, ovocné stromy či rozmanité okrasné keře, a to jak v obydlených místech, tak i ve volné krajině. Někde byly ozdraveny původní aleje u silnic a polních cest, jinde byla obnovena, případně zcela nově vznikla, liniová, sadová či parková výsadba. „Jeden strom přitom za svůj život odebere z atmosféry přibližně jednu tunu CO2. Celkově tak stromy vysazené za podpory Nadace ČEZ zadrží přibližně 100 tisíc tun CO2,“ dodala ředitelka nadace Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…