Nadace ČEZ: V obci Luká si děti vysadily stromořadí podél vznikající bezpečné cesty

26.10.2015 17:27

Žáci Základní školy Luká v pondělí dopoledne olemovali nově vznikající spojnici mezi obcí Luká u Litovle a místní částí Ješov desítkami dřevin. Akce „Vysaď si svůj strom“ se společně s dětmi a jejich učiteli zúčastnili také členové sdružení Bouzovská vrchovina, kteří v péči o zeleň se zástupci Luká pravidelně spolupracují. Výsadbu zhruba 500 metrů dlouhého stromořadí podpořila částkou 22 800 korun Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ: V obci Luká si děti vysadily stromořadí podél vznikající bezpečné cesty
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Mezi obcí Luká a místní částí Ješov vzniká nová cesta pro bezpečné přecházení mezi oběma sídly. Spojnice je vyznačena a v blízké době se plánuje její dokončení. Už teď se na ni ale těší místní občané, kteří se ji rozhodli vyzdobit liniovou výsadbou stromů podél obou stran. Hlavní tíhu sázení na sebe vzaly děti z místní školy, kterým pomáhali učitelé a členové sdružení Bouzovská vrchovina. „Jedinou alternativu spojnice mezi Lukou a Ješovem tvoří frekventovaná silnice, a tak se na nově budovanou stezku těší všichni chodci i cyklisté z obce a jejího okolí. Jsme rádi, že nám děti z Luké pomohly její část od Ješova po les zároveň vyzdobit i ochránit výsadbou desítek kusů sladkoplodého jeřábu a šípku obecného,“ uvedl Daniel Spáčil, zastupitel Luké a předseda sdružení Bouzovská vrchovina, které bude mít společně s dětmi na starost i následnou péči o vysazené dřeviny.

Jeřáby a šípky dodávají krajině na Olomoucku původní ráz a nově budovanou bezpečnou spojnici nejen zkrášlí, ale zároveň ochrání proti větru a prachu. V letních měsících poskytnou při procházkách úlevu v podobě stínu. Projekt „Vysaď si svůj strom“ obec přišel na celkem 26 tisíc korun, 22 800 Kč uhradila z nadačního příspěvku.

Nadace ČEZ podporuje od roku 2011 jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela. „Zájem o obnovu a výsadbu alejí ze strany měst a obcí po celé České republice neustává a k necelým dvěma stům stromořadí, které se s naší podporou podařilo vysadit v minulých letech, letos přibývají desítky dalších. Výsadby ve Smrku a Lesonicích jsou navíc ukázkovým příkladem toho, že do vysazování stromů se velmi často zapojují sami občané, kteří si uvědomují pozitivní vliv zeleně v místě jejich bydliště,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…