Nadace ČEZ: V třineckém Borku si nadělili pod stromeček altán

20.12.2019 21:10

V třinecké kolonii Borek se žije jinak, než je dnes běžné – rodiny tady bydlí ve velmi starých domech, topí si v kamnech a vánoční dárky dostávají děti mnohem skromnější než jejich kamarádi v jiných částech města.

Nadace ČEZ: V třineckém Borku si nadělili pod stromeček altán
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Přesto, nebo možná právě proto, tady žijí téměř jako jedna rodina. Děti tráví volný čas v nízkoprahovém klubu a kroužcích, dospělí v komunitním centru, chlapi v posilovně. Chybělo jim jediné – společné místo pro setkávání venku. To si vybudovali vlastními silami díky 60tisícové podpoře Nadace ČEZ, kterou využili na nákup dřeva, dlažby, lavic a stolů.

„Když jsme pořádali společnou akci venku, museli jsme vynášet nábytek z centra a sedět na schodech u popelnic. Přitom hned za komunitním centrem máme zahradu, která až dosud nebyla udržovaná, a už dlouho jsme ten prostor vnímali jako příležitost pro vybudování komunitní zahrady, kde by mohli místní obyvatelé pořádat společné akce a setkávat se,“ vysvětlila šéfka komunitního centra Lenka Szotkowská, jak nápad vznikl. Záměr poslali přes svou mateřskou organizaci Klub Bunkr do Nadace ČEZ, která projekt zařadila do aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Díky pomoci lidí, kteří aplikaci používají při sportování, získali na vybudování altánu 60 tisíc korun.

„Strašně nás to bavilo, že si můžeme vybudovat něco sami pro sebe. Těžké práce obstarali chlapi, ale děcka pomáhali taky, a s nadšením,“ řekl přirozený šéf místní komunity, kterému nikdo neřekne jinak než „majstr“.

Projekt na výstavbu altánu nazvaný „Borek pod jednou střechou“ připravilo Komunitní centrum Borek pod záštitou obecně prospěšné společnosti Klub Bunkr. Komunitní centrum organizuje kromě sousedských setkávání hlavně spoustu aktivit pro děti, například sportovní, hudební, taneční nebo výtvarný kroužek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…