Nadace ČEZ i letos finančně podpoří bezpečnost chodců na přechodech a bezbariérové prostředí

09.03.2018 11:31

Grantová řízení oranžové přechody a Oranžové schody jsou otevřené pro všechny žadatele z řad měst a obcí, které chtějí napomoci bezpečnějšímu silničnímu provozu nebo podpořit bezbariérové prostředí ve veřejných budovách. Čas pro podání žádosti je jen do konce března.

Nadace ČEZ i letos finančně podpoří bezpečnost chodců na přechodech a bezbariérové prostředí
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Vytvořit handicapovaným dětem i dospělým podmínky pro neomezený pohyb po školách a dalších veřejných budovách či podpořit bezpečnost chodců i řidičů na přechodech může každé město a obec snadno s finanční podporou Nadace ČEZ. Za desítkami hezkých příběhů a pozitivních čísel přitom na počátku stál jednoduchý krok: vyplnění nadační žádosti o grant v programech Oranžový přechod a Oranžové schody.  V loňském roce podpořila Nadace ČEZ p vybudování a instalaci osvětlených přechodů v 16 obcích a vybudování bezbariérového přístupu v pěti školách s celkovou investicí přesahující 3,9 mil. korun.

Nadační příspěvek v rámci programu Oranžový přechod je zaměřen na podporu zvyšování bezpečnosti formou instalace osvětlení přechodů pro chodce. Pokud je přechod osvětlen, riziko střetu vozidla s chodcem se podle dopravních expertů snižuje až o 65 procent. Maximální výše nadačního příspěvku je 120 000 Kč. Čtyřikrát bezpečněji mohou například přejít Jablunkovskou ulici lidé z Třince. V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn nasvítilo město čtyři frekventované přechody pro chodce jedné z hlavních dopravních tepen města, konkrétně u městského úřadu, u Penny marketu, u ZŠ Dany a Emila Zátopkových a u křižovatky u Zobawy. Zejména v blízkosti škol a školek si lidé osvětlené přechody pochvalují, neboť vedou ke zvýšené opatrnosti řidičů. Ve východních Čechách třeba ve Vrchlabí.

„Třinec buduje chytré město. Jsem ráda, že staví na tom, aby bylo v první řadě bezpečné pro své obyvatele a především pro děti. A v tomto přání městu Nadace ČEZ ráda poskytla podporu,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Oranžové přechody Nadace ČEZ byly v loňském roce nominovány ve veřejné anketě deníku E15 Gesto desetiletí: Deset projektů, které změnily Česko, ve které obsadily druhé místo. Bezpečnější cestu do škol mají od podzimu také děti v Teplicích, v Horní Lukavici na Klatovsku, v Lounech a dalších městech.

Grantové řízení Oranžové schody je zaměřeno na podporu bezbariérového přístupu pro žáky, studenty a pedagogy na školách. Nadační příspěvek je určen na nákup zařízení a stavební úpravy, které pomohou překonat nebo odstranit architektonické bariéry (výtahy, nájezdové rampy, schodolezy, plošiny, naváděcí systémy apod.) S lehkostí a bez bariér se mohou díky nadační podpoře pohybovat žáci i učitelé po chodbách dvou škol v Královéhradeckém kraji. Například na Základní a Praktické škole v Chotěboři usnadnil stropní zvedací a asistenční systém ROOMER dětem s handicapem pohyb mezi učebnami, toaletami a chodbou, aniž by bylo třeba je přesazovat na invalidní vozík.  Navíc tato pomůcka slouží 25 žákům s různými stupni pohybového či mentálního postižení k rehabilitaci. Nadace ČEZ přispěla chotěbořské škole na pořízení systému částkou 400 tisíc korun.

Pro obě grantová řízení přijímá nadace žádosti do 31. března pouze prostřednictvím webového formuláře na: https://www.nadacecez.cz/NadaceForms/competitions/.

Nadační příspěvek mohou úspěšní žadatelé čerpat maximálně 365 dní od data podání žádosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…