Nadace ČEZ letos schválila nejvyšší částku za posledních sedm let, vysadí se tisíce nových stromů

08.09.2020 20:29

Obnovený obecní jabloňový sad, nová lipová alej ke kostelu, přirozené zastínění dětského hřiště košatými javory, či odhlučnění silnice pomocí stromového větrolamu – to jsou jen namátkou vybrané příklady z 95 žádostí, které pro letošní rok schválila Nadace ČEZ v grantovém řízení Stromy.

Nadace ČEZ letos schválila nejvyšší částku za posledních sedm let, vysadí se tisíce nových stromů
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Celkem tak na výsadbu zeleně uvolnila 8 007 862 korun, což je nejvyšší částka za posledních sedm let. Grant Stromy Nadace ČEZ pomáhá zkrášlovat českou krajinu již devět let. Za tu dobu podpořil 549 projektů v hodnotě bez mála 60 milionů korun.

Letos na začátku roku Nadace ČEZ rozšířila okruh možných žadatelů a umožnila kromě dosavadní liniové výsadby (aleje, stromořadí, větrolamy) i sázení v parcích, sadech, veřejných zahradách a dalších přírodních lokalitách. Že šlo o krok správným směrem, dokazuje téměř dvojnásobný počet schválených žádostí oproti loňskému roku.

Na východě Čech tak v podzimním kole letošního grantového řízení Stromy byly podpořeny obce v Královéhradeckém kraji - Černčice, Rybná nad Zdobnicí, Úbislavice, Studnice, Skalice a v Pardubickém kraji - Přelovice, Chýšť, Zdechovice.

Letos bylo v prvním, jarním, kole grantu Stromy Nadace ČEZ podpořeno 29 projektů, v tom podzimním pak 66. Celkem tak za rok 2020 Nadace ČEZ schválila 95 projektů (oproti loňským 51) za více než 8 milionů korun.

Od letošního roku je Nadace ČEZ zapojená také v iniciativě Sázíme budoucnost, která chce během pěti let vysázet po celé České republice 10 milionů stromů. Ve spolupráci s Nadací Partnerství podporuje výsadbu výhradně původních dřevin, které jsou nejen lépe přizpůsobené na místní klimatické podmínky, ale navíc představují vítanou vzpruhu pro včely, čmeláky a další hmyz.

Stejný princip uplatňuje společnost ČEZ také v loni vyhlášeném závazku vlastními silami vysadit strom za každého zaměstnance v České republice. Již během podzimu 2019 dobrovolníci z řad zaměstnanců vlastnoručně zasadili na Vysočině, v Beskydech a ve Středočeském kraji 7 300 sazenic jedlí, buků a dalších původních dřevin. Letošní jarní sázení bohužel znemožnila pandemie covid-19, pokud to ale epidemiologická situace dovolí, na podzim opět energetici vyrazí do terénu. Cíle téměř 23 000 nových stromů by tak společnost mohla dosáhnout již příští rok.

Na východě Čech se nového stromořadí v loňském roce dočkalo hned několik obcí a měst.

Loňskou štafetu v jarní výsadbě stromů a zeleně začala Choceň. Donedávna neosázenou a prašnou cestu kolem nádraží v Chocni zdobí 21 čerstvě vysázených dubů. Nové stromy esteticky oddělují blízké vlakové nádraží od hojně využívané cyklotrasy. Choceň zažádala o finanční příspěvek na výsadbu v rámci grantového řízení Nadaci ČEZ, ta poskytla částku 115 796 korun.

Podzimní výsadbu si užili obyvatelé obce Dřevěnice a vysadili nové ovocné stromořadí ze švestek, hrušní, jabloní a třešní, které zvelebuje klidovou část za obcí u rybníku Hlíza, kterou místní využívají ke svým procházkám. Stromořadí podél cesty nad rybníkem bude vytvářet příjemné závětří i stín. Obci na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 100 tisíc korun.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…