Nadace ČEZ přispěla na opravu kulturní památky ve Chvaleticích

01.08.2012 14:05

Hradec Králové, 1. srpna 2012 – Částkou 200 tis. korun podpořila Nadace ČEZ opravu a rekonstrukci kostela ve Chvaleticích. Oprava národní kulturní památky probíhá v několika etapách za podpory veřejnosti i představitelů města.

Nadace ČEZ přispěla na opravu kulturní památky ve Chvaleticích
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pseudorenesanční evangelický kostel ve Chvaleticích – Hornické Čtvrti pochází z roku 1882. Přípravné práce na stavbu nového kostela započaly v roce 1880, náklady byly vyčísleny, bez vnitřního vybavení a varhan, na částku 14 272 zlatých a 14 krejcarů. Významnou osobností, která se zasloužila o výstavbu jednoho z nejkrásnějších kostelů církve v té době, byl farář Julius Fleischer. Novorenesanční, stylově výrazný kostel byl rozhodnutím Ministerstva kultury České republiky v roce 2000 prohlášen za kulturní památku.

„Chtěli jsme kostel zachránit, a proto již v roce 1999 zadalo město prováděcí dokumentace na opravu kostela. Poté nastalo období shánění finančních prostředků k zajištění velmi náročné opravy, ve které se jednalo o opravy havarijního stavu krovu a stropu, sanaci konstrukcí napadených vlhkostí, hnilobou a dřevokaznými škůdci. Dále bylo nutné provést obnovu krytiny a mnoho dalších prací. Od té doby již uběhlo docela pěkných pár let, ale můžeme říct, že námaha se vyplatila,“ popisuje průběh oprav starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Kostel je zachráněn a co víc, může již sloužit svým účelům, obzvlášť když se v roce 2009 zastupitelé města rozhodli, že uhradí větší část další etapy oprav, tj. osvětlení a výmalby kostela do podoby, jaký měl při vysvěcení v roce 1882. Tyto práce, včetně restaurátorského průzkumu, byly ukončeny v roce 2009.

„V květnu 2010 se v kostele uskutečnil koncert „Poděkování sponzorům“, následovalo vystoupení Spirituál kvintetu, vánoční koncert,  pořádají se varhanní koncerty, konají mše, křtiny a podobně. Toto vše by ještě bylo v nedohlednu, kdyby nebylo sponzorů, poskytovatelů dotací a neúnavné práce. Děkuji proto Nadaci ČEZ, ale i dalším významným sponzorům jako je Město Chvaletice, Ministerstvo kultury České republiky, Pardubický kraj a Českobratrská církev evangelická. Abychom však mohli vyslovit konečné slovo „hotovo“, čeká kostel ještě fasáda, která se s ohledem na nedostatek finančních prostředků (dovoluji si tvrdit, že nám chybí cca 2,5 mil. Kč) začala dělat pod dohledem památkářů po částech. Tento způsob je neefektivní, ale bohužel jiné východisko v dané situaci nemáme.Věříme však, že se to podaří, a že tato kulturní památka bude majestátně nést dál odkaz svých předků,“ doplňuje  Blanka Zaklová.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Programy Nadace ČEZ: Oranžové hřiště, Oranžová učebna, Oranžové schody, Oranžové kolo a Podpora regionů. Více informací na www.nadacecez.cz. O dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ se dozvíte na www.facebook.com/pomahame.regionum.

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…