Nadace sv. Františka: Do Indie odjel už 31. kontejner se zdravotnickým materiálem

27.07.2016 20:06

V pořadí již 31. kontejner se zdravotnickým materiálem určeným pro chudé a malomocné v Indii vypravila ve středu 27. července 2016 z Brna Nadace sv. Františka z Assisi. Dodávku v hodnotě zhruba 3,9 milionu korun obdrží indické sestry - Misionářky lásky, které pomáhají nejchudším a nejubožejším, a pokračují tak v odkazu blahoslavené Matky Terezy z Kolkaty. S nakládkou se začalo v noci na 27. července v Červeném Kostelci, odtud putoval kontejner do Brna, kde byl plně naložen. Z Brna míří do přístavu Bremerhavenu, kde bude naložen na loď EUGEN MAERSK a poté popluje po moři více než měsíc do přístavu v indické Kolkatě.

Nadace sv. Františka: Do Indie odjel už 31. kontejner se zdravotnickým materiálem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kontejnery se zbožím

Letošní kontejner obsahuje zdravotnický materiál zhruba za 2, 5 milionu a léčiva včetně antibiotik, dezinfekce do ran a hroznového cukru Glukopuru v hodnotě 1, 4 milionu korun. „Oproti minulé zásilce jsme odeslaly Misionářkám lásky více podpažních berlí, protože o ně zvláště prosily. Zdravotně postižení je nezbytně potřebují k chůzi. Odeslaly jsme přes 200 párů,“ informovala předsedkyně nadace Dana Jarošová.

Nadace nakupuje u výrobců přesně podle požadavků indických sester, aby byly co nejlépe využity darované peníze ve prospěch nemocných. „Po obdržení zásilky nás sestry vždy informují, jak bylo s těmito věcmi naloženo,“ uvedla vedoucí pražské pobočky Nadace sv. Františka z Assisi Petra Štěpančíková. Dosud nadace odeslala 30 kontejnerů.

Peníze na nákup těchto potřeb získala od firem i dobrodinců. Berle darovaly jihlavská, vyškovská a olomoucká Charita, řeholní společnosti, Domov pro seniory v Přelouči a Heřmanově Městci, LDN Rybitví, firma DMA s.r.o., žáci Cyrilometodějské církevní základní školy v Brně a jednotliví dárci z Prahy, jižní a severní Moravy.

„Protože jsme nakupovali od osvědčených výrobců, výrazně jsme ušetřili na pořizovacích nákladech,“ uvedla Dana Jarošová. Dodala, že nadace děkuje všem, kteří přispívají na nákup zdravotnických potřeb.

O náklad se v Indii starají řeholní sestry a bratři Matky Terezy z kongregace Misionářky lásky a využívají jej ve 44 domovech a centrech převážně při péči o malomocné pacienty. „Naše sestry vedou Centra pro léčbu malomocných v 17 městech v Indii, také naši bratři mají mnoho takových center. Kromě nich existuje sedm dalších center vedených našimi sestrami a bratry, kde jsou pravidelně prováděny operace. Právě je musíme vždy zásobovat gázou, obvazy, vatou, dezinfekcí Betadine, injekčními stříkačkami, jehlami, rukavicemi – vším tímto materiálem, který nám tak štědře posíláte,“ napsala nadaci například sestra Sudha.

Nadace byla založena v Brně roku 1993. Od té doby odeslala do Indie více než 327 tun zboží (zejména zdravotnického materiálu) v hodnotě téměř 89,5 milionů korun.

Na organizaci naplnění i na samotné nakládce kontejneru se podílí skupina spolupracovníků nadace, a to jak v hlavním sídle nadace v Brně, tak i v pražské pobočce. Jsou to lidé všeho věku a nejrůznějších povolání. Společné mají jedno - oslovilo je poselství Matky Terezy - tedy pomáhat těm nejubožejším z ubohých. Není jim zatěžko věnovat své úsilí, aby soustředili peníze na nákup obsahu zásilky či věcné dary (výhradně zdravotnický materiál).

Pomoc nadace je trvalého rázu. Už teď začíná pracovat na přípravě další zásilky. Uvítá jakoukoliv iniciativu od lidí, kteří by se chtěli do organizování pomoci zapojit. Mohou to učinit finančním příspěvkem na nákup zdravotnického materiálu nebo po předběžné domluvě věcným darem (přinést či poslat obvazy, gázu, invalidní vozíky, podpažní berle), či osobní účastí na přípravě a odesílání zásilek v pracovní skupině v Brně či Praze.

V roce 1948 založila v indické Kolkatě Matka Tereza kongregaci Misionářek lásky. Tyto sestry a bratři se zaměřují na ty, kterým nikdo nepomáhá a kteří jsou ve společnosti nejvíce ohroženi. Protože žijí velmi chudě, mohou ve svých centrech ubytovat a ošetřovat ty, kteří to opravdu potřebují. Jsou to především: nemocní malomocenstvím, opuštění umírající v prachu na ulici, kojenci odložení po porodu na smetiště, děti, které přežily potrat, starci a stařenky bez prostředků, nemocní tropickými nemocemi, tuberkulózou, AIDS, tělesně a duševně postižení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…