Nádvoří Náprstkova muzea se o nadcházejícím víkendu promění v netradiční knihkupectví

13.09.2017 22:07

V sobotu 16. 9. 2017 od 13 do 17 hodin zde proběhne další akce z cyklu Barevné nádvoří, tentokrát připomínající lásku zakladatele muzea Vojty Náprstka ke knihám.

Nádvoří Náprstkova muzea se o nadcházejícím víkendu promění v netradiční knihkupectví
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

Pestré Náprstkovo víkendové knihkupectví nabídne program pro rodiny s dětmi a všechny knihomilné návštěvníky. Ti se mohou těšit na stánky s knihami, výtvarné workshopy, komentované prohlídky historickým interiérem knihovny a scénické herecké čtení. Děti si pro změnu budou moci užít indiánskou stezku odvahy o zajímavé ceny či divadelní představení o šamance Mance. Druhý ročník Náprstkova víkendového knihkupectví se navíc ponese v indiánském duchu. Vstup na program je zdarma.

Vojta Náprstek pobýval v letech 1848–1858 v Americe, jeho nucený pobyt je spojen s méně známou oblastí jeho činnosti – knihkupectvím v Milwaukee, Wis. Původně spíše nutnost obživy a kupecký stereotyp se v osobnosti podnikavého mladíka přetvořily v pestrou nabídku knih a papírenského zboží, čítárnu i „putovní knihovnu“. Nejen to, knihkupectví zcela přirozeně vytvořilo síť krajanských kontaktů liberálně smýšlející počáteční vlny české emigrace a podnítilo tak založení prvního čechoamerického periodika v USA vůbec, známých Milwaukie Flugblätter. Četné krajanské kontakty a láska ke knihám se pak staly základem Náprstkovy veřejné a osvětové činnosti i impulsem k budování knihovny po jeho návratu z USA v Náprstkově muzeu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…