Náměstek Pavel Beran k výročí 17. 11.: Pouze slovy a mírovými pochody ještě nikdo v dějinách nezvítězil

17.11.2015 15:25

U Hlávkovy koleje a v kasárnách 17. listopadu v Praze – Ruzyni si nejvyšší představitelé státu a armády připomněli 76. výročí uzavření vysokých škol nacisty. Vzpomínalo se i na začátek pádu komunistické totality před šestadvaceti lety.

Náměstek Pavel Beran k výročí 17. 11.: Pouze slovy a mírovými pochody ještě nikdo v dějinách nezvítězil
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Náměstek Pavel Beran při položení věnce u Hlávkovy koleje

Náměstek pro řízení sekce ekonomické a majetkové Ministerstva obrany Pavel Beran nejprve položil kytici u pamětní desky k 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Poté se společně s náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Josefem Bečvářem zúčastnili piety u Hlávkovy koleje v Praze 2 na místě, kde pobýval student Jan Opletal, který podlehl smrtelnému zranění při protinacistické demonstraci během německé okupace v roce 1939.

Náměstek ministra obrany Pavel Beran: Teror proti nevinným se znovu vrací, jen v jiných kulisách

Vzpomínkové setkání k 17. listopadu zakončili představitelé resortu obrany v ruzyňských kasárnách na místě jízdárny Ruzyňských kasáren, kde bylo v listopadu 1939 zavražděno devět vysokoškolských studentů a v roce 1941 generálové a vysocí důstojníci z odbojové organizace Obrana národa. Věnce k památníku s názvem „1939–1941 – Nezapomeneme“ položili politici, představitelé veteránských organizací i veřejnost.

Náměstek ministra obrany Pavel Beran v projevu zmínil jak výročí z roku 1939 a roli českých vojáků za okupace, tak i události posledních dnů.

„Zvláštní význam symbol obětí teroru v podobě tohoto památníku nabývá dnes, sotva několik dnů po zločinném útoku v Paříži. S mohutným znepokojením zjišťujeme, že teror proti nevinným občanům se znovu vrací, jen v jiných historických kulisách,“ podotkl Beran a zdůraznil, že pokud chceme v boji proti zlu obstát se ctí, musíme pojmenovávat věci pravými jmény a hlavně nerezignovat.

„Zlo už dnes není ohraničeno územím národních států, je schopno udeřit přímo v našich městech, naposledy v Paříži. Musíme proti němu bojovat nikoliv slovy, mírovými pochody či hashtagy. Pouze těmito prostředky ještě nikdy nikdo v dějinách nezvítězil, zato mnoho civilizací zaniklo. Vezměme si příklad těch, kteří zde v ruzyňských kasárnách vydechli naposledy, poté, co svoji povinnost splnili,“ vyzdvihl Beran hrdinství českých vojáků, kteří v nelehké době druhé světové války nesložili zbraně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…