Náměstek ministra zahraničních věcí se účastnil mezinárodní konference Závaznost soudních rozhodnutí

22.06.2017 15:14

Náměstek Martin Smolek se v zastoupení ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka zúčastnil ve dnech 20.–21. června 2017 v Brně konference zaměřené na problematiku závaznosti soudních rozhodnutí. Svým rozsahem a účastí se akce zařadila mezi nejvýznamnější justiční fóra v novodobé historii ČR. Mezi vystupujícími hosty byl mimo jiné generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland. Akci uspořádal Nejvyšší soud ČR v rámci českého předsednictví v Radě Evropy.

Náměstek ministra zahraničních věcí se účastnil mezinárodní konference Závaznost soudních rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Konference „Závaznost soudních rozhodnutí“ navázala na jednu z hlavních priorit českého předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy, a to posilování právního státu. Hlavní představitelé klíčových českých a mezinárodních soudních institucí a experti během akce diskutovali o problematice závaznosti judikatury Evropského soudu pro lidská práva, Soudního dvora Evropské unie, vnitrostátních soudů a vztahu ústavních a národních soudů.

Mezi vystupujícími byli předseda Soudního dvora Evropské unie Koen Lenaerts, předseda Evropského soudu pro lidská práva Guido Raimondi, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal či generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jagland. Delegaci Ministerstva zahraničních věcí ČR vedl v zastoupení ministra Lubomíra Zaorálka náměstek pro právní a konzulární sekci a současně vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem Evropské unie Martin Smolek.

ČR předsedá ve Výboru ministrů Rady Evropy od 19. května do 15. listopadu 2017. Během předsednictví se zaměřuje na několik prioritních oblastí. Kromě posilování právního státu se jedná o ochranu lidských práv osob patřících k zranitelným či znevýhodněným skupinám a podporu genderové rovnosti, podporu demokracie na místní a regionální úrovni a reforem ve veřejné správě, podporu vzdělávání k lidským právům a jazykových dovedností a spolupráci a koordinaci s dalšími mezinárodními organizacemi. Na uvedené priority navazuje více než 20 odborných akcí konaných v ČR i zahraničí v gesci jednotlivých rezortů či dalších partnerů. Konferenci „Závaznost soudních rozhodnutí“ uspořádal Nejvyšší soud ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…