Národní divadlo: Zahájení generální rekonstrukce Státní opery

13.03.2017 21:09

V pondělí 13. března 2017 ředitel Národního divadla prof. MgA. Jan Burian a předseda představenstva společnosti HOCHTIEF CZ a. s. Ing. Tomáš Bílek za účasti ministra kultury Daniela Hermana symbolicky zahájili generální rekonstrukci Státní opery.

Národní divadlo: Zahájení generální rekonstrukce Státní opery
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

Stavební práce na aktuálně nejvýznamnější státní zakázce v hodnotě 858 mil. Kč mohou začít.

Rekonstrukce obsáhne historické i provozní části objektu. Historická budova prošla naposledy komplexnější opravou při výstavbě provozní budovy v 70. letech minulého století. Od této doby byly prováděny pouze menší investiční zásahy, které odstraňovaly morální a fyzickou zastaralost jednotlivých dílčích částí. Téměř po 44 letech se tedy obě budovy dočkají významnějších stavebních a restaurátorských úprav.

Největší bolestí staré budovy jsou rozvody – zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady. Nutná je sanace vlhkosti. Pozornost bude věnována technologiím horního i spodního jeviště. Samozřejmostí budou restaurátorské práce na interiérové výzdobě hledištní části. Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy a fasáda historické budovy. V provozní budově dojde k renovaci zkušeben, baletního, orchestrálního a sborového sálu, i kanceláří. V divadle se opraví šatny umělců, sociální zázemí a prostory pro diváky.

Financování generální rekonstrukce Státní opery je zajištěno z programu Péče o národní kulturní poklad. Na dokončení projektu bude mít tým společnosti HOCHTIEF CZ pod vedením Jana Křístka 27 měsíců.

„Budova Státní opery je v současnosti v některých svých částech téměř v havarijním stavu. Využijeme nyní všech našich zkušeností z obdobných typů staveb, abychom jednu z nejvýznamnějších operních scén v Evropě uvedli do stavu, kdy po komplexní rekonstrukci začne opět důstojně sloužit jak veřejnosti, tak i umělcům a personálu opery,“ uvedl předseda představenstva HOCHTIEF CZ Ing. Tomáš Bílek.

„Opera rekonstrukcí získá podstatně lepší pracovní zázemí, těšíme se zejména na nové prostory ke zkoušení, které vzniknou například v podzemí, v místech, kde byl dříve zásobník na LTO,“ shrnuje Jan Burian, který společně s vedením Opery a Baletu již plánuje program po otevření Státní opery v roce 2019.

Státní opera je jednou ze čtyř scén Národního divadla.

Historická budova Státní opery byla postavena v letech 1886-1888 jako nové německé divadlo vídeňskou firmou Fellner a Helmer. Na vypracování architektonického plánu budovy, jejíž stavba byla financována prostřednictvím veřejné sbírky, se podílel mj. i autor vídeňského Burgtheatru Karl Hasenauer. Jedná se o cihlovou stavbu, která je tvořena jedním podzemím podlažím a čtyřmi nadzemními podlažími o zastavěné ploše 2 783,00 m2 a obestavěném prostoru 65 930,00 m3.

Budova Státní opery je postavena v neorenesančním stylu s použitím řeckých korintských prvků. Z průčelí divadla vystupuje výrazný portikus nesený osmi sloupy, nad ním je terasa s dalšími šesti sloupy zakončenými korintskými hlavicemi. Nad sloupovím je umístěn tympanon s reliéfem, zobrazujícím alegorickou postavu básníka, který se po boji Orfea s divokými menádami, průvodkyněmi boha Dionýsa, ujímá lyry a na okřídleném Pegasovi směřuje na horu Olymp. Nad vrcholem tympanonu je socha Fámy s trubkou a palmovou ratolestí (někdy označovaná jako Veřejné mínění), vlevo vidíme boha Dionýsa, jehož vůz táhnou šelmy, a vpravo sochu Múzy Thálie.

Hlediště je bohatě zdobeno figurálními motivy, jinými štukovými ornamenty a bohatou freskovou výzdobou. Budova a její zázemí jsou významnou historickou památkou. Divadlo je považováno za jeden z nejkrásnějších evropských operních domů s vynikající akustikou a bohatou malířskou a sochařskou výzdobou.

V roce 1973 přibyla k historické budově nová provozní budova s jedním podzemním a pěti nadzemními podlažími, o zastavěné ploše 9 545 m2 a obestavěném prostoru
66 617 m3. Návrh a vlastní stavbu zajišťoval tým pod vedením Karla Pragera. Jedná se o železobetonový skelet s nosnými pilíři, který je uzavřen unikátními skleněnými stěnami.

Provozní budova byla vystavěna v letech 1969-1973 jako zázemí s energocentrem (vytápění a chlazení historické budovy Národního muzea, Státní opery a Federálního shromáždění), dílnami, kancelářemi, baletními sály, sborovým a nahrávacím sálem. Objekt vyrostl na místě původního vinohradského parku a v současnosti již také patří mezi kulturní památky. Jedná se o zadní trakt bývalého Federálního shromáždění, které nyní využívá Národní muzeum.

Akciová společnost HOCHTIEF CZ patří ke špičkám v oboru stavebnictví. HOCHTIEF CZ zaměstnává 1 100 pracovníků, kteří realizují stavby v segmentech stavebního trhu celé České republiky. Jde o bytovou, občansko-administrativní, průmyslovou, ekologickou a vodohospodářskou výstavbu, včetně projektů dopravní a liniové infrastruktury. Finanční stabilita a nejmodernější technologie HOCHTIEF CZ představují spolehlivou a důvěryhodnou značku. Společnost HOCHTIEF CZ vykázala v obchodním roce 2015 obrat 5,6 miliardy korun.

HOCHTIEF CZ je od roku 1999 součástí významné nadnárodní společnosti HOCHTIEF AG, spolupracuje s jejími pobočkami z Evropy i ze zámoří. Více informací naleznete na www.hochtief.cz a www.hochtief.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…